Opuštěný zámek v Tučapech na Táborsku dostane obec. Ta tam chce obnovit sociální služby

20. srpen 2023 12:27

Do opuštěného zámku v Tučapech na Táborsku by se už brzy mohl vrátit život. Jihočeský kraj jako vlastník nemá pro památkově chráněný objekt využití, proto souhlasí s bezúplatným převodem na obec. Ta chce v zámeckém areálu vybudovat sociální centrum s domovem se zvláštním režimem.

„Je to nejvýznamnější a nejdominantnější budova obce, v podstatě číslo popisné jedna. Je to zámek, který se promítá do historie Tučap od první zmínky,“ připomíná starosta Pavel Novák.

Objekt je prázdný od roku 2015, kdy v Tučapech skončil provoz senior domu. Obec se teď dohodla s Jihočeským krajem na bezúplatném převodu. „Směr je jasný – sociální služby. V plánu je takzvaný domov se zvláštním režimem, který by měl vzniknout jako nová budova v rámci PPP projektu, ale to neznamená, že zámek zůstane opuštěný. Tam by mělo být zázemí pro zaměstnance, jídelna, kavárna, kanceláře, sesterny a tak dále, zámek by tedy měl znovu ožít,“ popisuje starosta.

Obec projekt konzultuje s Asociací poskytovatelů sociálních služeb. Zároveň hledá strategického partnera, který by výstavbu sociálního centra zaplatil a pak ho po dohodnutou dobu i provozoval.

Čtěte také

Obyvatelé Tučap to vítají. „Zažila jsem tu dobu, kdy zámeček fungoval jako domov důchodců, a ráda na to vzpomínám, protože ti staří lidé mohli být doma v Tučapech a nebylo nutné je někam stěhovat. Senior dům mi tady chybí. Teď mám dědu, který na sklonku života není schopný žít sám, takže je v pečovatelském ústavu a těžce nese, že nemůže být tady v Tučapech. Myslím, že by to pro něj bylo o hodně lehčí, kdyby mohl být v místním zařízení,“ potvrzuje Eva Havlová.

Podle náměstkyně jihočeského hejtmana Lucie Kozlové se nabízí využít zámek i pro potřeby obyvatel Tučap. „V zámečku by mohlo být takové komunitní centrum, třeba i zázemí pro terénní služby, místnost, kde by se setkávali senioři a celkově obecní komunita, nedaleko je školka, ta by mohla využívat zahradu,“ říká.

Radnice už zahájila jednání s některými potenciálními investory. Ve chvíli, kdy strategického partnera najde, Jihočeský kraj převede zámek bezúplatně do vlastnictví obce.

Kromě zámku v Tučapech vlastní Jihočeský kraj ještě prázdný objekt v Pístině na Jindřichohradecku, kde před několika lety ukončilo provoz centrum pro klienty s mentálním postižením. Ti se tehdy přestěhovali do Třeboně a Jindřichova Hradce. I nevyužívaný objekt v Pístině je Jihočeský kraj v případě zájmu ochoten převést do majetku obce.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související