Orlické hory chystají letní sezónu navzdory uzavřené silnici

8. květen 2023 08:00

Uzavírka silnice do oblíbené lokality na Šerlichu může ovlivnit návštěvnost v Orlických horách, obávají se někteří podnikatelé v turistickém ruchu. Druhé nejvyšší hory v Královéhradeckém kraji mají ale i tak co nabídnout.

Orlické hory jsou připravené na letní sezónu. Ta bude kvůli uzavírce silnice na Šerlich trochu jiná než ty předchozí, ale místní věří, že ani snížená dostupnost jedné z nejoblíbenějších lokalit by neměla znamenat odliv turistů.

„Cestovní ruch se v Orlických horách začíná pomalu rozjíždět. Tento víkend už byla spuštěna Kačenčina pohádková stezka, kdy rodiny vyráží s dětmi okolo Deštného a sbírají razítka. V provozu jsou už také adventure aktivity, lanový park, minigolf, multifunkční hřiště," popisuje Kristýna Řezníčková z infocentra v Deštném.

Čtěte také

Podnikatelé cítí nejistotu

Spekulovat o tom, jak to bude nebo nebude s návštěvníky kvůli už zmíněné uzavírce na Šerlich se jí nechtělo, zato podnikatelé z oblasti Šerlichu nejistotu cítí. Provozní Masarykovy chaty Michaela Vojtěchová doufá, že si lidé cestu najdou - a to přesto, že místo čtyř kilometrů tam a čtyř zpátky je čeká osmdesát kilometrů po objížďkách: „Máme dál otevřeno. Jsme rádi, že silnice bude nová, protože to bylo potřeba, ale teprve uvidíme, zda lidé přijedou nebo ne." Podnikatelé z oblasti Šerlichu mají i plán "B" pro případ, že by lidé tolik nejezdili.„Pokud skutečně přijede méně lidí, nebudeme vařit takové množství jídla a nabídka aktivit se pochopitelně zúží."

Na Šerlich se dá dojet na kole nebo pěšky

Na samotný Šerlich se dá dostat i jinak než autem, připomíná Kristýna Řezníčková: „Pěšky, nebo na kole se dá taky. Ta nejprudší část se sice musí objíždět, ale je tam značená cyklostezka. Pro kočárky cesta moc vhodná není, rodiče s malými dětmi to musí objíždět."
Ubytovacích kapacit je na sezónu zatím dost, sehnat se dá pokoj prakticky na jakýkoli termín, už teď o prodlouženém víkendu je tu ale docela živo. 

autoři: Tomáš Lörincz , FRE
Spustit audio

Související