Osmdesátiny Marty Kubišové

4. listopad 2022

„Z Lucerny zpocení a vyřvaní,“. Osmdesátiny Marty Kubišové jsme oslavili, jak se patří!

K příležitosti narozenin Marty Kubišové jsme účinkovali na koncertu oslavující nejen její 80. narozeniny, ale i diskografii a tvorbu, jež ovlivnila statisíce lidí. Její nejznámější píseň, Modlitba pro Martu, je dodnes hymnou Sametové revoluce. Cílem večera bylo oživit písničky paní Marty novými aranžemi Petra Maláska a hlasy mladých zpěváků a zpěvaček.

Svůj pěvecký um zde s Pěveckým sborem Českého rozhlasu a Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu předvedly Jana Kirschner, Hana Holišová, Aneta Langerová i Berenika Kohoutová např. ve skladbách Mamá, Všechny bolesti utiší láska a Proudy. Krom společných výstupů se jako sólisté na pódiu představili také Vojtěch Dyk, Ondřej Ruml nebo bratr Václava Neckáře, Jan. Dykova improvizace ve skladbě Loudá se půlměsíc ohromila nejen publikum, ale i samotnou Martu Kubišovou.

Mezi gratulanty a nikoliv pěveckými byla i organizace Helppes, kterou oslavenkyně dlouhodobě podporuje. Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral předal paní Martě osobní dar a uvedl ji do Síně slávy Českého rozhlasu.

Za bouřlivého potlesku celé Lucerny přišla na pódium v závěru koncertu i Marta Kubišová. Ovace nebraly konce! Václav Kopta v roli moderátora večera vybídl paní Martu: „Marto, chtělo by to malou modlitbičku,“, a tak oslavenkyně v doprovodu všech zúčastněných po letech zazpívala svou Modlitbu pro Martu. Byl to pro všechny obrovský zážitek, zvlášť pro nás účinkující.

Byli jsme účinkováním na tomto koncertě opravdu poctěni a jsme rádi, že jsme Martě Kubišové její osmdesátiny pomohli řádně oslavit. Duch Marty s námi navždy zůstane v podobě jejích písniček a nezapomenutelných vzpomínek, které jsme si z Lucerny odnesli. 

Spustit audio