OSN ocenila papežův výrok o přijatelnosti kondomů

21. listopad 2010

OSN ocenila papežův převratný výrok o přijatelnosti kondomů. Papež Benedikt XVI. totiž vůbec poprvé připustil, že používání kondomů může být v ojedinělých případech ospravedlnitelné.

Papež Benedikt XVI se při několika rozhovorech s německým novinářem zmínil o tom, že by použití prezervativů mohlo být přijatelné ve chvíli, kdy by zabránily šíření nemoci AIDS.

Za hlavní prevenci ale Benefikt XVI. považuje zodpovědné sexuální chování. V knize Světlo světa uvádí, že užití kondomu by bylo přijatelné v případě mužských prostitutů, prezervativ by ale neměl sloužit jako antikoncepce.

OSN i reformní katolíci papežův pozitivní krok vůči kondomům vítají. Ředitel Programu OSN pro boj proti viru HIV a nemoci AIDS Michel Sídíbe prohlásil, že papežova slova jsou „významný a pozitivní krok vpřed".

Ještě loni papež při návštěvě Afriky tvrdil, že kondomy naopak pomáhají šíření smrtelné choroby. Vatikán prezervativy dlouhodobě odmítá hlavně z náboženských důvodů. Někteří církevní představitelé ale tuto politiku otevřeně kritizují - hlavně v zemích, kde katolické výhrady maří kampaně proti epidemii AIDS.

Papežovy výroky mohou šíření AIDS zpomalit

Za velmi významný krok označil papežův výrok také odborník na prevenci HIV/AIDS Jiří Stupka z Národního programu boje proti AIDS. „Ačkoliv papež uvádí, že je to jen v ojedinělých případech, že je to z hlediska morálky menší zlo, tak si myslím, že je to pro určité národy - silně věřící - významný posun, dodal.

Papežovy výroky podle něj mohou ovlivnit chování lidí v křesťanských zemích třetího světa. I když, jak uvedl, závisí to především na nich samotných. „Ale tento výrok by mohl jejich chování ovlivnit a to šíření AIDS, ne asi úplně zastavit, ale alespoň významně zpomalit,“ řekl.

Spustit audio