Otakáro Schmidt: "Křesťanství je most mezi vědou a vírou"

22. únor 2011

Křesťanství je podle něj most mezi vědou a vírou. V rozhovoru s Lucií Výbornou to tvrdí režisér a dokumentarista Otakáro Schmidt. „Prošel jsem si obdobím náboženského synkretismu, kdy mě zajímalo vše, co bylo jen trochu duchovní, abych zjistil, že astrologie a jí podobné disciplíny jen odvádějí pozornost od toho pravého,“ přibližuje, jak se dostal k natáčení dokumentů právě s křesťanskou tematikou.

Křesťanství podle Otakára Schmidta má potenciál nejen historický a duchovní, ale i filmařský. „Řekl jsem si proto: Pojďme udělat hranou hodinovku, světově, ale zároveň levně, a každý rok o Vánocích v České televizi představme některého ze světců. A ono se to ujalo,“ vzpomíná, jak před šesti lety začal natáčet dokumenty s křesťanskou tematikou.

Jedním z těch nejznámějších je jeho dokument věnovaný jezuitskému řádu. Ten nese název Nejsme andělé, jen děláme jejich práci a divákovi se při jeho sledování může zdát, že Otakáro Schmidt při práci s kamerou doslova tančí. To ovšem není vše – ve Schmidtových neobvyklých dokumentech mniši v kutnách přeskakují vlny v moři a uprostřed náměstí, uprostřed obrazu současného zaměstnaného světa, se modlí dívka. Jak obtížně se vlastně podobné obrazy za běžného provozu točí?

„Většinou bez povolení,“ přiznává Otakáro Schmidt. „Ale zároveň snadno, protože my se na jejich natáčení vysloveně těšíme.“ Natáčení ho prý dosud nikdy do problémů nedostalo, přestože přiznává, že například v Itálii se během filmování musel často potýkat s policisty. I když, jak upozorňuje, potýkat spíše v dobrém. „Italové se o to, aby nás za natáčení zatkli, podle mě spíš jen pokouší. Potřebují si totiž popovídat, ukázat hezkou uniformu a vědět, že budou částečně i natočeni.“

Lucie Výborná s Otakárem Schmidtem během rozhovoru ve studiu

Lucii Výbornou zajímalo například i to, proč se Otakáro Schmidt domnívá, že pro většinu Čechů jsou dnes svatí pouze mrtvými a vyprázdněnými obrazy, nebo zda očekává, že by českou společnost mohla v blízké budoucnosti zasáhnout duchovní obroda. Jeho odpovědi na tyto, ale i na mnoho dalších otázek si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru.

Spustit audio