Ovocnáři sklidí podle odhadů méně jablek než loni a často horší kvality. Někde ovoce nemá kdo sbírat

27. říjen 2023 08:13

Ovocnáři v Česku letos podle odhadů Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského sklidí zhruba tisíc tun jablek. To je asi o čtvrtinu méně než loni. Příčinou slabší úrody je mimo jiné i střídání chladného a velmi teplého počasí a také nedostatek srážek. Proto je jablek méně a ještě jsou často i menší. Někde je navíc nestačí sklidit v termínu. 

Ovocné sady zemědělského družstva Dolany na Náchodsku. Jablka tady mají na zhruba 160 hektarech, z nich letos sklidí čtyři a půl až pět tisíc tun.

Čtěte také

Úroda se tak sice může blížit průměru posledních let, horší je to s kvalitou, říká agronom Václav Sorád. „Kvalita je podprůměrná. Jablka jsou spíše menší. Způsobilo to zejména sucho, jenž opravdu od jara přes celé léto panovalo.“

Velkou část jablek tak letos družstvo prodá na moštování, kilogram za čtyři koruny.

Jako mošt skončí také jablka ze sadu, ve kterém stojím. Odrůda Chamipon už je přezrálá, v září ji totiž neměl kdo sklízet. Místo potřebné stovky brigádníků jich družstvo sehnalo jen asi sedmdesát lidí. Až na výjimky všechny ze zahraničí.

„Ze všech brigádníků, které tu na sklizeň máme, jsou dva Češi, kteří si přišli jen přivydělat, třeba o sobotách. Jeden student a jeden pán středního věku, říká vedoucí závodu ovocnářství Zemědělského družstva Dolany Kristýna Michálková.

Čtěte také

Brigádníci si v průměru vydělají 120 korun za hodinu. „Momentálně jsme plně závislí na lidech ze zahraničí.

Do konce sklizně jablek v tomhle družstvu zbývají dva až tři týdny. A podobné je to i jinde.

Letošní slabší úroda, někde navíc horší kvality, je dalším problémem českých ovocnářů. Ti v posledních letech nedokáží konkurovat pěstitelům ze zahraničí a ve velkém tak ovocné sady likvidují.

Spustit audio

Související