Palestinský sebevražedný atentát a odsun z pásma Gazy

15. červenec 2005

V úterý došlo po delší přestávce k dalšímu palestinskému sebevražednému útoku v izraelské Netaniji. Atentát, který si vyžádal pět mrtvých, byl prvním od 25. února a celkem stošedesátým palestinským atentátem tohoto druhu od druhé intifády. Izraelská vláda už v minulosti zkusila reagovat všemožným způsobem, počínaje zdrženlivostí a konče cílenými útoky na vůdce teroristických organizací; ty se ukázaly jako nejefektivnější, a zároveň nejobávanější metoda.

Nyní je však situace jiná - oficiálně panuje příměří, předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás atentát v Netaniji ostře odsoudil a nařídil dopadení jeho strůjců a Izrael nechce roztočit nové kolo násilností - především proto, že za necelý měsíc má začít plánovaná evakuace asi devíti tisíc izraelských osadníků z pásma Gazy a severní části Západního břehu Jordánu, a rozpoutání nové války s teroristy by při přesunu způsobilo těžké ztráty mezi stěhovanými civilisty. Izraelská vláda a armáda má navíc dost starostí s izraelskými pravicovými odpůrci evakuace, jejichž protesty se budou s blížícím se zahájením odsunu stupňovat.

Izrael se nakonec rozhodl reagovat pouze obligátním pozastavením jednání s Palestinci a opětovným obsazením města Tulkarmu na Západním břehu Jordánu, odkud sebevražedný atentátník pocházel a který izraelská armáda v rámci obnovené spolupráce předala palestinské samosprávě před pěti měsíci. Vojáci podnikli v místě bydliště sebevražedného atentátníka operaci, zabili jednoho palestinského policistu a dalšího muže zranili, zlikvidovali laboratoř na výrobu výbušnin a zadrželi pět příslušníků Islámského džihádu, ze které atentátník pocházel.

Situace se vyostřila ve čtvrtek, kdy Palestinci z pásma Gazy znovu ostřelovali izraelská města a jednou z 20 vypálených raket Kásam zabili Izraelku v kibucu Netiv Hasara. Izraelská armáda proto provedla odvetný útok a bombardovala cíle teroristické organizace Hamas v městě Gaza a táborech Chan Júnis a Deir Balaá, odkud střelba pocházela. Vojáci také po dlouhé době vztyčili nové zátarasy na silnicích, a omezili tak pohyb Palestinců. Ti na opatření reagovali odpálením dalších raket na izraelské město Sderot. Podle nejmenovaných vojenských zdrojů izraelského listu Haarec byla odvetná operace Izraele zdrženlivá, aby neohrozila plánovaný odsun z pásma Gazy. Vláda také nechce zhoršit styky s palestinskou samosprávou a ztížit pozici Mahmúda Abbáse. Kabinet má svázané ruce i proto, že stupňující se násilnosti nahrávají izraelským odpůrcům stažení z Gazy.

Mezitím se rozpoutala menší válka mezi samotnými Palestinci. Do pásma Gazy se totiž vydal Mahmúd Abbás, aby se opět pokusil domluvit teroristům. Dopadení strůjců atentátů se neočekává - žádný z velitelů bezpečnosti si netroufne na extremistické vůdce vztáhnout ruku. Ani on sám proti nim nehodlá zakročit silou; zvolil taktiku přesvědčování radikálů, aby od násilné metody boje za nezávislý stát upustili a začlenili se do palestinských bezpečnostních složek. Každá Abbásova výprava je ale předem odsouzená k neúspěchu - vůdci teroristických organizací vždycky všechny jeho nabídky odmítnou, zopakují, že příměří dodrží, ale zároveň pohrozí, že obnoví útoky v plné míře, pokud proti nim Izrael cokoli podnikne.

Ve čtvrtek večer se však palestinští policisté bezprecedentně pokusili zadržet teroristy, kteří přepravovali další rakety na odpalovací stanoviště, a rozpoutala se přestřelka, při které bylo zraněno 6 mužů. Následovala ofenziva Hamasu a Mučedníků od Al-Aksá, kteří zaútočili na policejní stanice. Akce měla Abbásovi ukázat, kdo v pásmu Gazy je a bude pánem - nyní i po odsunu izraelských osadníků. Ke ztrátám na životech nedošlo, ale Abbás v celém pásmu vyhlásil výjimečný stav.

Je docela možné, že Izrael obnoví cílené atentáty na teroristické vůdce, jak spekulují některá izraelská média - určitě se tak ale nestane před skončením evakuace, tedy do konce září. Kvůli přibývajícím a stále radikálnějším protestům odpůrců odsunu vydal premiér Ariel Šaron ve středu příkaz k uzavření pásma Gazy, takže do oblasti teď nesmí vstoupit nikdo, kdo v ní nemá trvalé bydliště, tedy zejména ne izraelští pravicoví aktivisté. Ti chtějí protesty s blížícím se datem zahájení celé akce stupňovat a už na pondělí chystají první velkou demonstraci, na které očekávají desetitisíce účastníků. Některá média soudí, že Šaron dá možná k zahájení evakuace příkaz nečekaně a bez ohlášení ještě před oficiálně plánovaným termínem.

Spustit audio