Památkový ústav vyhlásil kampaň na ochranu ohrožených památek

26. leden 2010

Národní památkový ústav vyvěsil na internetu seznam historických památek - budov, kaplí nebo soch - na které se zapomnělo a jsou v dezolátním stavu. Současně spustil mediální kampaň, která má pomoci tyto objekty zachránit.

V soupisu nejohroženějších památek je šest nebo sedm stovek položek. "V tom seznamu jsou kulturní památky, které jsou ohrožené chátráním. To znamená třeba opuštěné, zřícené zámky, tvrze či kostely," přiblížil v Ozvěnách dne odborný garant projektu Miloš Solař z NPÚ.

Připomněl zároveň, že seznam jen jednou skupinou ohrožených památek. "Památky jsou ohroženy jak opuštěním a chátráním, tak nepřiměřenými zásahy nebo demolicemi ve prospěch nových komerčních staveb," uvedl památkář.

Cílem mediální kampaně je podle něj upozornit na různé skupiny ohrožených památek, vysvětlit co je ohrožuje a snažit se k nim připoutat pozornost, aby nezanikly.

Památek, které potřebují rychlý zásah odborníků, jsou podle něj tisíce až desetitisíce. "A týká se to i například i celých měst. Připomněl bych Kyselku nebo Jáchymov - to jsou ohrožená města. Připomněl bych třeba v Praze osadu Buďánka nebo usedlost Cibulka. Připomněl bych kostely v pohraničí - zejména v západních Čechách, kde veliké kostely zanikají," přiblížil Solař.

Jednou z forem ohrožení památek je podle něj kriminalita. "Vykrádání kostelů a církevních staveb v 90. letech bylo srovnatelné s válkou - přišli jsme o ohromné množství movitých památek, které byly ukradeny a vyvezeny do zahraničí, nebo vandalsky zničeny," řekl v Ozvěnách dne Miloš Solař z Národního památkového úřadu.

Spustit audio