Pamatujete si? Zuby, zuby, stomatolog chystá už cajk

28. květen 2022

„Zuby, zuby, stomatolog chystá už cajk. No tak další, račte dál, hned se do vás dám, á, šestka vlevo, nahoře kaz.“ Tato slova z jedné oblíbené písničky docela často dříve slyšeli posluchači českobudějovického rozhlasového vysílání.

Ke slavným skupinám jako Minnesenegři, Nezmaři nebo Hoboes, kteří natáčeli u Tří lvů, můžeme jistě přičíst další ve své době známá jména jihočeských kapel jako Roháči, Bakaláři nebo Bobři.

Pokud bychom zůstali u Bobrů, tak bych rád řekl, že tato skupina narozená před půlstoletím, propojovala bluegrass s country, ale také hojně do textů písniček zapojovala hravý humor. O tom, že Bobři byli velmi dobří, svědčí dvojnásobně vítězství na Portě na sklonku sedmdesátých let.

Vedle zpívaných songů natočili Bobři u Tří lvů i pěkné instrumentálky jako třeba Home, Sweet Home nebo Grandfather´s Clock se sólem na banjo Jaroslava Krauze.

V Českém rozhlase České Budějovice měli kdysi své pořady dva z Bobrů: kapelník, kytarista a mandolinista a textař Karel Tampier a zpěvák a hráč na foukací harmoniku Jaroslav Svoboda.

Jaroslav Svoboda už zpívá kdesi nahoře, ale můžete si jeho hlas poslechnout v jednom z hitů Bobrů, v písničce se stomatologickou tematikou Zuby, která v roce 1980 vyšla i na malé desce Supraphonu. Karel Tampier vtipně otextoval písničku americké zpěvačky, hráčky na banjo a houslistky Cousin Emmy – „Ruby, Are You Mad at Your Man“.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.