Papež František na Srí Lance a Filipínách, Hind v čele bangladéšského Nejvyššího soudu a Plzeň jako Evropské hlavní město kultury

17. leden 2015

Papež František pokračuje v návštěvě Filipín. Tam přiletěl ve čtvrtek večer ze Srí Lanky. Ta se v posledních letech vzpamatovává z třicet let trvajících nepokojů mezi Sinhálci a Tamily. Papež tam proto zdůrazňoval význam smíření.

Navštívil také mariánské poutní místo na území menšinových Tamilů, které v době nepokojů fungovalo jako uprchlický tábor. Neplánovaně také navštívil buddhistický chrám. Právě k buddhismu se hlásí 70 procent obyvatel Srí Lanky. Země v posledních letech zaznamenala případy násilí buddhistických extrémistů proti menšinovým skupinám, zejména muslimům.

Filipíny jsou naopak jednou ze dvou asijských zemí, kde tvoří většinu křesťané. Hlavním bodem papežova dnešního programu je setkání s oběťmi tajfunu Hayian. Ten v roce 2013 zabil více než pět tisíc Filipínců. Zítra bude papež sloužit bohoslužbu v Manile. Podle místních úřadů by počet účastníků mohl být rekordní a přesáhnout i šest milionů.

Papež František v Manile s dětmi z Nadace Anak-Tnk, kterou v roce 1998 založil jeden jezuitský kněz na pomoc dětem bez domova a dětem ze slumů

Předsedou bangladéšského Nejvyššího soudu se poprvé stal Hind

Úřadu předsedy Nejvyššího soudu se dnes poprvé v dějinách Bangladéše ujímá Hind. Informovala o tom agentura AsiaNews. Za významné považuje jmenování 64 letého soudce Surendra Kumara Sinhi mnoho komentátorů. Většina obyvatel Bangladéše se hlásí k islámu. Soudce Sinha v minulosti předsedal například soudu s vrahy prvního prezidenta nezávislého Bangladéše, šejcha Mudžíbura Rahmána.

Zápisy prvňáčků do církevních základních škol

Po celé republice probíhají v těchto dnech zápisy do základních škol, tedy i do těch církevních. Například dnes se přicházejí zapsat prvňáčci do církevní základní školy v Krupce na Teplicku.

Nové plzeňské zvony dnes zahájí projekt Evropské hlavní město kultury

Plzeňské zvony zahájí dnes v 18 hodin projekt Evropské hlavní město kultury. Čtyři zvony byly nově pořízeny do katedrály po více než 70 letech, kdy byly původní roku 1942 rekvírovány a roztaveny. Zachoval se pouze zvon Prokop, který byl v loňském roce restaurován. Plzeňské biskupství se do projektu Plzeň Evropské hlavní město kultury zapojí také sérií akcí v projektu „Duše města“.

Spustit audio