Papež na Blízkém východě

9. květen 2009

Papež Benedikt XVI. pokračuje v cestě po Blízkém východě. Během týdenního pobytu zahrnuje jeho program návštěvu Jordánska, Izraele a Palestinské autonomie. Setkává se zde s věřícími, ale i s představiteli muslimů a židů.

Jen málokterá cesta papeže je tak politicky obtížná jako současná pouť Benedikta XVI. na Blízký východ. Není náhoda, že je teprve třetím papežem, který přijel do Izraele, ale jednoduchá není ani návštěva Jordánského království.

Benedikt XVI. měl na programu setkání s představiteli jordánských muslimů, a návštěvu největší mešity v jordánské metropoli Ammánu. Zároveň ale část tamních islamistů považuje papežovu návštěvu za nevhodnou vzhledem k jeho údajně urážlivým výrokům na adresu Mohameda z roku 2006, a jejich představitelé požadovali explicitní omluvu. Vztahy mezi Vatikánem a arabskými zeměmi se však již zklidnily, zejména poté, co v dubnu svatý stolec podepsal novou dohodu o spolupráci s Ligou arabských států. V některých arabských zemích žijí křesťanské menšiny a katolická církev má zájem na dobrých vztazích s jejich vládami.

Ještě větší pozornost vyvolala návštěva Izraele, kde papežův program zahrnuje cestu do Jeruzaléma a Nazaretu. Vztahy mezi Izraelem a Vatikánem utrpěly v poslední době šrámy kvůli zrušení exkomunikace kontroverzního biskupa Williamsona, ale také kvůli odlišnému hodnocení válečného papeže Pia XII. Jsou zde i nevyřešené otázky týkající se nemovitého majetku, a také správy některých pro křesťany důležitých míst, které by Vatikán chtěl mít ve své správě, jako je Getsemanská zahrada nebo místo na hoře Sion, kde se podle tradice konala poslední večeře.

Jeruzalém se taktéž domnívá, že Vatikán v hodnocení současné situace příliš straní palestinské verzi, a kvůli izraelské lednové operaci proti Hamasu v Gaze z papežovy návštěvy v Izraeli málem sešlo. Oproti poslední návštěvě papeže Jana Pavla II. v Izraeli před devíti lety se tedy vše mnohem více zkomplikovalo. Obě strany se však maximálně snaží, aby pouť proběhla v co nejlepší atmosféře - izraelská pošta například vydala sérii dvanácti známek s křesťanskými místy, která Benedikt XVI. navštíví, a po jeho odjezdu vydá další sérii, na nichž bude na těchto posvátných místech vyobrazen i samotný papež.

Na závěr své cesty Benedikt XVI. zavítá na území Palestinské autonomie. Navštíví zejména Betlém a tamní chrám narození, ale také uprchlický tábor Al Ajdá u Betléma. Palestinský prezident Mahmúd Abbás chápe papežův příjezd jako vyjádření podpory palestinské věci, panují ale také obavy, že část radikálních muslimů bude protestovat proti údajným proti-islámským výrokům Benedikta XVI.

Spustit audio