Papež na návštěvě USA

26. září 2015

K obnově víry a revoluci něhy vyzval papež počátkem týdne Kubánce. „My, lidé tohoto kontinentu, nesmíme mít strach z cizinců, protože většina z nás byla kdysi cizinci,“ připomněl zase papež Američanům.

Na návštěvu Spojených států přiletěla hlava katolické církve v úterý. Tři dny před tím strávila na Kubě. Už při setkání s prezidentem Obamou papež připomněl, že on sám je synem imigrantské rodiny. A toto téma akcentoval při své návštěvě Spojených států několikrát.

„Náš svět čelí největší uprchlické krizi od Druhé světové války. Znamená pro nás velké výzvy a těžká rozhodnutí. Nesmíme se zaleknout jejich počtu, ale vidět je jako osoby, vidět jejich tváře, naslouchat jejich příběhům a snažit se co nejlépe reagovat na jejich situaci, reagovat vždy lidsky, spravedlivě a bratrsky. Musíme se vyvarovat běžnému pokušení dnešní doby: zbavovat se všeho, co se jeví jako potíž. Pamatujme na zlaté pravidlo: Čiň ostatním tak, jak chceš, aby ostatní činili tobě.“

Prohlásil během historicky prvního vystoupení hlavy katolické církve na společném zasedání obou komor Kongresu, kde také vyzval ke zrušení trestu smrti. Ten je v současnosti legální v jedenatřiceti státech USA. K letošnímu červenci tam na něj v celách čekalo přes tři tisíce vězňů.

Přes sedmdesát šest milionů katolíku ve Spojených státech tvoří jedenadvacet procent obyvatelstva. V kongresu se ke katolické církvi hlásí dokonce třicet jedna procent zákonodárců.

„Víme, že náboženství není imunní vůči ideologickému extrémismu. Musíme se mít na pozoru před jakoukoli formou fundamentalismu,“ prohlásil papež ve Washingtonu. Apeloval také na obranu náboženské svobody.

„Tato svoboda zůstává jedním z nejcennějšího amerického bohatství. A jak připomněli moji bratři, biskupové Spojených států, všichni jsme povoláni být bdělí a jakožto dobří občané uchovávat a ochraňovat tuto svobodu přede vším, co by jí ohrozilo.“

Dalším častým tématem Františkových promluv byla ochrana životního prostředí. Ocenil iniciativu prezidenta Obamy na snižování znečištění ovzduší.

„Změna klimatu je problém, který nadále nemůžeme nechávat příštím generacím. Pokud jde o péči o náš společný domov, žijeme v kritickém dějinném okamžiku. Ještě máme čas provést změny, které jsou potřeba udržitelnému a integrálnímu rozvoji. Takové změny vyžadují na naší straně vážné a odpovědné uznání nejen toho, jaký druh světa můžeme zanechat našim dětem, ale také milionům lidí žijících pod tíhou systému, který je přehlížel.“

Zdůraznil papež, který v pátek navštívil sídlo Spojených národů a mezináboženského setkání na Ground Zero. Tam si spolu se zástupci židů, muslimů, sikhů, budhistů i hinduistů připomněl oběti útoků 11. září 2001. Dnes se František přesune z New Yorku do Filadelfie, kde se zúčastní světového setkání rodin.

Spustit audio