Papež v americkém kongresu, Noc kostelů a budování chrámu severských bohů

8. únor 2015

Papež František pronese jako první papež v historii projev na společném zasedání Kongresu Spojených států amerických. Mluvčí Kongresu John Boehner oznámil, že papež navštíví Washington, D.C 24.září. Papež při své pastorační cestě po Spojených státech navštíví také New York a Philadelphii, kde se zúčastní Světového setkání rodin.

Farnosti a sbory na území pražské arcidiecéze mohou opět přihlásit k Noci kostelů. Letos proběhne v pátek 29. května. V loňském roce se k ní připojilo přes 1400 kostelů a modliteben v celé České republice. K Noci kostelů se mohou připojit všechny křesťanské kostely a modlitebny těch církví, které jsou členy nebo přidruženými členy Ekumenické rady církví. Jak se přihlásit a další podrobnosti najdete na www.nockostelu.cz.

„Zapal světlo proti obchodu s lidmi.“ Takové je téma celosvětové připomínky fenoménu moderního otroctví, kterou na zítra (neděli 8. února) vůbec poprvé vyhlásily různé instituce katolické církve. Akce byla v úterý představena ve Vatikánu. Česká biskupská konference vytvořila k události facebookovou kampaň.

Chrám severských bohů bude po tisíci letech opět stát na Islandu. Thóra, Odina nebo Frigg v něm budou vyznavači novopohanství moci uctívat zřejmě už od příštího roku. K Ásatrú - duchovnímu směru odkazujícímu na předkřesťanské tradice Vikingů - se hlásí na Islandu asi dva a půl tisíce z tří set třiceti tisíc obyvatel.

V pátek 13. února se v Emauzském opatství v kostele Panny Marie a slovanských patronů (Vyšehradská 49, Praha 2) uskuteční ekumenická bohoslužba u příležitosti 70. výročí náletu na Prahu dne 14. února 1945. Bohoslužba začne v 18:00 a její účastníci se budou společně přimlouvat za pokoj mezi národy, za odvrácení války, za pronásledované křesťany a za oběti násilí a teroru. Bohoslužbu doprovodí sbory koptské a řeckokatolické církve.

Spustit audio