Papež vyhlásil Svatý rok milosrdenství, zahájen bude 8. prosince

21. březen 2015

„Rozhodl jsem se vyhlásit mimořádné jubileum, Bude to Svatý rok milosrdenství…“ ohlásil papež František ve Vatikánské bazilice ve výroční den svého zvolení. Svatý rok bude zahájen letos o slavnosti Neposkvrněného početí Panny Marie, tedy 8. prosince. A to otevřením Svaté brány ve vatikánské bazilice.

Svaté brány jsou v Římě celkem čtyři – v bazilikách sv. Petra ve Vatikánu, sv. Jana v Lateránu, sv. Pavla za Hradbami a Panny Marie Větší. Brány se otvírají právě na začátek Svatého roku a na jeho konci se nejen zamykají, ale dokonce zazdívají. Jejich otevření symbolizuje cestu ke spáse. Bránu ve svatopetrské bazilice otvírá sám papež. V ostatních třech provádějí stejný obřad ustanovení kardinálové.

Idea Svatých roků má základ ve Starém zákoně, kde se každých 50 let slavilo milostivé léto. K němu patřilo odpuštění dluhů, propuštění otroků, vrácení zcizeného statku a půdy. Katolická tradice se tím inspirovala a vyhlašování Svatých roků spojila s odpuštění dluhů a trestů za spáchané hříchy.

„Tradice svatých roků začíná v období středověku v Římě. Hlavně je to nejprve spojeno s velkými výročími počátku křesťanství. Takový velký první Svatý rok se uskutečnil v roce 1300 a pak se ukázalo, že je to akce, která dokáže mobilizovat velké davy věřících, které dorazily do Říma, což mělo dva efekty. Jeden samozřejmě ten duchovní, a druhý, také nezanedbatelný, byl ekonomický. Protože to znamenalo i příliv finančních prostředků pro papežství, pro římskou církev, takže se pak ukázalo, že nebude od věci, dělat tyto poutě častěji. A nakonec dosáhla ta frekvence pětadvaceti let.“

Vysvětluje historik Jaroslav Šebek. Kromě těchto pravidelných Svatých roků, se ohlašují i mimořádné, jako například v roce 1933 a potom v roce 1983:

„To byl rok, kdy se připomínalo výročí umučení Ježíše Krista. Byl to rok, který inicioval Jan Pavel II. s tím, že to byl svatý rok, který následoval zhruba osm let po tom posledním, který udělal Pavel VI.“

Dosud bylo slaveno 26 řádných Svatých roků. Poslední, řádný, Svatý rok proběhl v roce 2000. Svatou bránu vatikánské baziliky na jeho konci zavřel ještě Jan Pavel II. Papež František ji otevře po 15 letech, letos v prosinci. Co ho k ohlášení mimořádného Svatého roku vedlo, ptám se ještě Jaroslava Šebka:

„Dá se říct, že tento Svatý rok iniciovaný na rok 2015/2016 není ničím mimořádným, ale zdání klame, protože je to svatý rok, který svolal papež s tím, aby posílil akcenty svého pontifikátu a svého papežského programu, to znamená akcent na milosrdenství. Podle mě to znamená, že papež chce více otevřít církev, aby to bylo společenství, které bude skutečně přijímat lidi, kteří stojí na periferii, nejenom geograficky, ale i třeba lidsky.“

Spustit audio