Papežova výzva k zákazu používání jaderných zbraní, křesťanský festival UNITED a 10 let od vraždy bratra Rogera

15. srpen 2015

Papež František vyzval k celosvětovému zákazu používání jaderných zbraní. Učinil tak v den 70. výročí svržení atomové bomby na japonské město Nagasaki. „Válka má jen poražené. Jediným způsobem, jak válku vyhrát, je neválčit,“ prohlásil František.

Proč se obtěžovat s církví, Svoboda ve společnosti, Typické překážky usmíření, Porno je lež, Nepřežívat, ale žít – to jsou některá z témat, o kterých bude od čtvrtka do soboty řeč ve Vsetíně. Už po páté tam proběhne multižánrový křesťanský festival UNITED. Kromě přednášek je připraveno i 16 různých workshopů, které se budou věnovat hudbě, zpěvu, psaní písní a textů, divadlu, tanci, grafice a malbě, hip-hopu, ovládání kamery a fotoaparátu.

Ve francouzském Taizé si zítra připomenou 10 let od vraždy bratra Rogera Schütze. 90letého zakladatele tamní ekumenické komunity pobodala psychicky narušená žena při večerní bohoslužbě, které se účastnilo na dva a půl tisíce věřících. I přes rychlou pomoc se ho nepodařilo zachránit. Mezinárodní společenství založil protestantský pastor Schütz v roce 1940 spolu s dalšími katolíky a protestanty, aby pracovalo pro smíření a pokoj. Do Taizé se už celá desetiletí sjíždějí tisíce mladých lidí z celého světa k meditacím a kulturním akcím.

Bratr Roger Schütz

Setkání českých a slovenských církví, jejich partnerských organizací a ekologicky smýšlejících křesťanů před pařížským summitem OSN o změně klimatu – to je Československý den pro klima. Koná se dnes ve Vrbovcích, na státní hranici mezi Českou a Slovenskou republikou u vlakového nádraží Vrbovce. Na programu je například návštěva střediska Slovenské evangelické církve „U Svitkov“ jakožto příkladu ekologické praxe křesťanů, výjezd na kolech a ekologickými vozidly k národní technické památce – větrnému mlýnu v Kuželově nebo výklad pracovníků národního technického muzea v Brně. Akci pořádá Pravoslavná akademie Vilémov spolu s dalšími křesťanskými organizacemi.

Spustit audio