Pardubičtí záchranáři dostali od lesníků 30 vánočních stromků, musí se o ně podělit

15. prosinec 2023 09:15

I letos budou na všech stanovištích záchranky Pardubického kraje sloužit zdravotníci na Štědrý den, a to ve stejném počtu jako v každý jiný den. Atmosféru Vánoc si ale budou připomínat třeba cukrovím, které si tam přinesou, nebo vánočními stromky. Ty jim zdarma už tradičně přivezli pracovníci Lesů České republiky.

„Jsou to stromky z Pardubického kraje z blízkosti Trhové Kamenice. Pochází z prořezávek, nejsou pěstovány účelově jako vánoční, jsou to stromky z lesa,“ říká Martin Zavrtálek z Lesní správy Nasavrky, který stromky na pardubickou záchranku přivezl.

Prořezávky provádí Lesy České republiky v předvánoční čas pravidelně. Smrky a borovice pak jako symbol Vánoc rozváží lesníci také například do dětských domovů, nemocnic nebo sociálních zařízení.

Mluvčí Eva Jouklová připomíná, že se letos z takového daru budou radovat i na dalších místech Pardubického kraje: „Ve východních Čechách vezeme 50 stromků na sedm adres, například do pardubických azylových domů pro matky s dětmi nebo těhotné ženy v tísni.“

Čtěte také

Na pardubickou záchranku vozí lesníci stromky už několik let. V letošním roce jich darovali 30. Všechny ale v Pardubicích nezůstanou.

Jak říká mluvčí záchranky Alena Kisiala, plánují je spravedlivě rozdělit: „Stromečky jako v loňském roce jsou určeny na výjezdová stanoviště plus na operační středisko záchranné služby Pardubického kraje. Stromečky díky svojí vůni a kráse nám mají vytvořit atmosféru domova. V dobách, kdy ostatní lidé jsou doma a tráví čas s rodinou a my musíme být ve službě, nám pomohou zlepšit atmosféru.“

O Vánocích slouží pracovníci pardubické záchranky ve stejném režimu jako každý jiný den, a to jak na operečním středisku, tak na všech 18 výjezdových stanovištích po celém kraji. Podle Andrei Kisialy jezdí obyvkle na Štědrý den zdravotníci k většímu počtu případů.

„V loňském roce jsme vyjížděli často ke kolapsovým stavům, celkovým zhoršením stavu, k intoxikacím léky, alkoholem i k drobnějším úrazům nebo i k bolestem na hrudi,“ dodává Kisiala.

Volání například kvůli pověstné rybí kosti v krku ale pracovníci pardubické záchranky už nepamatují řadu let.

Spustit audio

Související