Paříž vzývá kouzlo Vánoc. Slavnostní rozsvícení Champs-Élysées sledovaly desítky tisíc lidí

Za necelý měsíc jsou tu Vánoce a v Paříži už vyzdobili nejkrásnější třídu světa – bulvár Champs-Élysées. Vánoční světla každý večer svítí na zhruba 400 stromech, které lemují slavnou ulici. První rozsvícení vánočního osvětlení doprovázela velkolepá show, kterou si každoročně nenechají ujít desítky tisíc lidí.

Rozsvícení vánočního osvětlení na pařížském bulváru Champs-Élysées doprovází hudební program. Kdo by ale čekal vánoční koledy, tak bude nejspíš zklamaný, protože Paříž je mezinárodní město, a proto tu zní mezinárodní hudba. Teď právě tu třeba hraje kapela na bubny latinskoamerické rytmy.

Čtěte také

Hudebníci pomalu stoupají do mírného kopečka k Vítěznému oblouku. Doprovázejí je stovky lidí včetně rodin s dětmi a místy tancují.

„Musíte spíš na vánoční trh, jestli chcete slyšet koledy. Celý obřad přenáší televize, takže je to celosvětová událost,“ vysvětluje mi jedna z přihlížejících.

Vánoční předvoj

„Jsem na slavnostním rozsvícení Champs-Élysées poprvé. Je tu výborná atmosféra. Mohli ale pustit víc vánočních písní, třeba Edith Piaf. Zase jsme ale slyšeli Johna Lennon, což se myslím všem líbilo,“ pochvaluje si Stephane, který si Lennonovu píseň Imagine i zazpíval. Její text se promítal na velkoplošné obrazovce přímo na bulváru.

Stephane je z Toulouse a rozsvícením světel v centru Paříže pro něj začínají Vánoce: „Ano, je to tak. Tohle je takový předvoj k Vánocům. Už jsem začal pořizovat dárky, ale bude jich hodně, takže to ještě nemám hotové.“

Na bulváru Champs-Élysées teď tancují desítky tisíc lidí. Pořadatelé v choreografii využívají ruce návštěvníků, kteří podle instrukcí tleskají a mávají. A pak už je na řadě odpočítávání a na Champs-Élysées se rozsvítila vánoční světla.

Čtyři kilometry úsporných Vánoc

„Člověka to okouzlí. V hlavě si začínám uvědomovat, že budou Vánoce a že to bude krásné. Začínají vánoční trhy. Všechno nás to pomalu vede k Vánocům,“ těší se Agathe. V Paříži studuje vysokou školu. Je z předměstí, do centra a na bulvár Champs-Élysées prý s rodinou jezdívali spíš výjimečně.

Čtyři kilometry LED světel budou na stromech svítit až do začátku ledna

„Dřív tady bývalo jedno hračkářství, chodívala jsem tam jako málá. Bulvár samotný mám spojený taky s kinem, kam mě brali prarodiče,“ zasní se Agathe uprostřed vánočně rozsvíceného bulváru Champs-Elysées.

Čtyři kilometry LED světel budou na stromech svítit až do začátku ledna. Vyráběla je francouzská firma, která měla za úkol co nejvíc snížit jejich spotřebu. Denně by tak vánoční osvětlení na hlavní pařížské třídě mělo vyjít v přepočtu na zhruba 1500 korun. Pařížské Vánoce se tedy ponesou v duchu ekologie a energetické střídmosti.

autoři: Martin Balucha , and
Spustit audio

Související