Party v Praze a bdělý Berlín. Nocí se touláme s novinkami od Mat213, Island Mint nebo Stormzyho

28. červen 2023

Mezi adepty na hitmakera léta patří Mat213, jehož nová deska Party in Prague nabízí krom auto-tunem dirigovaných tancovaček o nočních večírcích třeba milostný dopis externímu disku nebo vzpomínky na lesík kousek za Prahou. K nočním toulkám vybízí i Berlínem inspirovaný singl kapely Island Mint. Frontman Matyáš Adámek si v něm zručně osahává prvky kraut rocku a post punku. V novinkové rotaci Radia Wave nechybí ani mistři shoegazu Slowdive, Stormzy s Fredem a duo Boyish. Ave!

Stormzy - Toxic Trait ft. Fredo

Credits: Michael Ebenazer Kwadjo Omari Owuo Jr., Marvin Bailey, David Omoregie
Label: Def Jam
Album: Toxic Trait single

Londýnská grimeová hvězda Stormzy si dala přesně půl roku odpočinku. Po prosincové desce This Is What I Mean se aktuálně ohlašuje novinkovým singlem Toxic Trait. Hostuje v něm jiná londýnská stálice Fredo a track ještě navíc produkoval Dave, rapper a producent, který aktuálně okupuje číslo jedna britského žebříčku. „Jaká je moje toxická vlastnost? Když uvidím kluka se stejnými hodinkami jako mám já, musím je sundat a hodit do sejfu,“ rapuje Stormzy v tracku a v klipu se mimo jiné s Fredem účastní terapeutické session pro muže, kteří příliš mnoho utrácí. O novém albu se zatím Stormzy nezmiňuje, takže Toxic Trait bude zatím jen jeho pokusem, jak udělat letní hit.

Slowdive - Kisses

Credits: Neil Halstead, Rachel Goswell
Label: Dead Oceans
Album: Everything Is Alive

Klasikové shoegaze Slowdive ohlásili vydání svého nového studiového alba a u této příležitosti vypouští singl Kisses. V pořadí pátá deska anglické kapely, která si prožila největší slávu v devadesátých letech, se bude jmenovat Everything Is Alive a vyjde 1. září. Bude to jejich druhá deska po koncertním comebacku v roce 2014, který završili o tři roky později eponymní deskou. Na Kisses se tradičně střídají oba vokalisté kapely Neil Halstead a Rachel Goswell a zpívají o příslibu nového začátku: „Možná je tam auto, které odjíždí odtud a odváží sebou i všechny duchy a bolesti“. Slowdive natáčení nové desky ohlásili už v roce 2020, dokončení potvrdili letos v dubnu. Nedávno si také poprvé v kariéře zahráli na festivalu Glastonbury.

Mat213 - Ave

Credits: Matěj Čech
Label: Championship Music
Album: Party in Prague

Mat213 vzbuzuje na domácí scéně rozruch. Jeho úspěch na cenách Apollo a ocenění singl roku rozpoutaly plamennou diskuzi o tom, jestli má přístupná taneční hudba uměleckou hodnotu, nebo ne. Mladého pražského hudebníka to ovšem nijak nevykolejilo a na novince ještě přitvrdil – deska Party in Prague ukazuje, že i do Česka už naplno dorazil revival taneční hudby z nultých let. Matovy hooky jsou ještě chytlavější než doposud. Track Ave odvážně kombinuje večírkovou a náboženskou tématiku a zaznamenává hraniční emocionální stav na mejdanu plném drog, kde je sice velká zábava, ale taky hodně příležitostí k tomu prožívat hluboké existenciální tísně. Mat213 tu plně morfuje v depresivního Petra Sepéšiho s breakbeatovým podkladem a přináší Knoflíky lásky pro úzkostnou generaci, ave.

Boyish - Kill Your Pain ft. King Princess

Credits: Claire Altendahl, India Shore, Mikaela Mullaney Straus
Label: R&R Digital
Album: Kill Your Pain single

Novinkou v playlistu je také intimní singl Kill Your Pain z dílny queer indie-rockového dua Boyish. To přizvalo ke spolupráci King Princess a společně s nimi se postarali o skladbu protkanou pocitem bezstarostné rezignace, který vzniká, když se vrhnete po hlavě do vztahu odsouzeného k zániku. „Chtěli jsme, aby to působilo, jako když si někdo konečně uvědomí, že se ocitl v cizím pekle, přijme to a poddá se svým temným instinktům,“ říkají Boyish v tiskové zprávě k singlu, který pochází z jejich připravovaného EP Little Demon Boy, jež vyjde letos v létě. „Většina EP, na kterém pracujeme, je dost temná, a myslím, že jsme obě chtěly, aby klip k této písni byl neuvěřitelně bláznivý, zábavný a trochu se vymykal našemu charakteru,“ dodává dvojice k netypicky veselému klipu. Boyish doprovodí King Princess v červenci na několika koncertech během jejich evropského turné – pokud tedy máte cestu do Londýna, Manchesteru nebo Amsterdamu, neváhejte.

Island Mint - Insomnia Town

Credits: Matyáš Adámek, Jakub Bolbol, Jan Podskalský, Ondřej Lahoda, Tomáš Kovařík
Label: Sunstream
Album: Insomnia Town single

Rok po vydání debutového alba Irreality vydává pražská indie-rocková pětice Island Mint nový singl Insomnia Town. Píseň vznikla během pobytu frontmana Matyáše Adámka v Berlíně, „Insomnia Town jsem složil, když jsem ležel s covidem a nemohl spát, protože mě neustále rušily sanitky, lidé pouštějící techno a jiné hlasité zvuky z Neuköllnské ulice,“ popisuje zpěvák. Kromě samotného singlu vydává kapela také klip, který byl natočen v Berlíně režisérem Jiřím Rendlem. Video ukazuje místní noční život, plný U-bahn nebo zběsilé pobíhání s mysteriózním kuříkem. Matyáš, který skladbu složil, produkoval a míchal, říká, že Insomnia Town je pro něj především experiment a snaha překročit vlastní hranice. Singl se, stejně jako předchozí tvorba kapely, inspiruje garage rockem 60. a 70. let, ale nově zahrnuje také prvky kraut rocku a post-punku. Insomnia Town bude součástí nového EP, které Island Mint plánují vydat na podzim.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.