Past na myši

15. leden 2002

V sobotu 12. ledna uvedlo pražské Divadlo v Dlouhé premiéru detektivní hry Agathy Christie Past na myši. V režii Jana Borny účinkují herci Divadla v Dlouhé, za zmínku stojí zdařilá scénografie Jaroslava Milfajta.

Agatha Christie (Agatha Mary Clarissa Millerová) se narodila 15. září 1890 v Ashfieldu americkému vystěhovalci Fredericku Alvahu Millerovi a jeho ženě Clarisse Boechmerové. V roce 1906 odjela studovat do Paříže, kde zvažovala hudební kariéru, ale nakonec od ní upustila pro svoji ostýchavost. Byla dvakrát vdaná, poprvé v roce 1913 za mladého důstojníka Archibalda Christiho a podruhé v roce 1930 za o patnáct let mladšího archeologa Maxe Mallowana. Svou první detektivku ( Záhada na zámku Styles ) napsala v roce 1920. Zde se poprvé objevil Belgičan Herkule Poirot. První velký úspěch jí však přinesla v roce 1926 až Vražda Rogera Ackroyda . Následovaly tituly, z nichž nejznámější jsou Vražda v Orient-expresu, Smrt na Nilu, Deset malých černoušků... Mnohé z nich byly zfilmovány. Agatha Christie zemřela ve Wallingfordu 12. ledna 1976 ve věku 86 let.

Agatha Christie

Past na myši (1952) je nejdéle souvisle hranou divadelní hrou v historii světového divadla. Vznikla původně jako rozhlasová hra s názvem Tři slepé myšky při příležitosti narozenin královny Alžběty. Až po odvysílání se autorka rozhodla pro její divadelní zpracování. Název Past na myši je převzat ze Shakespearova Hamleta, kde se stejně jmenuje hra, která má odhalit vraha Hamletova otce. Za téměř padesát let jejího uvádění na světových divadelních scénách byla přeložena do 25 jazyků. V Čechách byla poprvé uvedena v roce 1961. Od té doby byla nastudována celkem třiadvacetkrát, z toho v Praze čtyřikrát.

Stránky na internetu:

Divadlo v Dlouhé

Společnost Aghaty Christie

Spustit audio