Patricie Polanská: Náměstci z klobouku

22. červenec 2010

Je nejspíš jediná profese, kde se dá tolerovat, když někdo z klobouku před omráčeným publikem tahá králíka, pugét umělých kytek nebo holuba. To když jde o kouzelníka.

A i v takovém případě existují požadavky na minimální úroveň takového triku. Jinými slovy, pokud chcete klamat okolí, mělo by to mít alespoň jistý styl.

Radek John jako ministr vnitra zatím mnoho stylu nepředvedl. Obzvláště pokud jde o náměstky. Jak jsme se po několika dnech dohadů dozvěděli, bývalý ministr obrany Martin Barták náměstkem nebude.

Naopak Michal Moroz, donedávna majitel bezpečnostní agentury, o kterém média píší také i ve spojitosti s agenturou na vymáhání dluhů, náměstkem bude.

U něj se konečně alespoň vyjasnilo, kdo ho na ministerstvo dostal. Prý sám John, řekl včera premiér Petr Nečas. Doteď ministerstvo vnitra tvrdilo, že Moroze nominovala TOP 09, ta to kategoricky popírala.

A nakonec John, který si stojí za svým náměstkem, protože ten má podle něj zkušenosti, vědomosti a vůbec všechny předpoklady svou práci zvládnout, a osvědčil se i za Johnova předchůdce, Martina Peciny, oznámil, že Moroz nebude na ministerstvu vnitra reprezentovat žádnou stranu.

Je prý jeho osobním nestranickým nominantem, za kterého i u premiéra převzal odpovědnost. Jako by takové gesto samo o sobě něco zaručovalo, dokládalo nebo osvědčovalo.

Byla by to docela komická vsuvka o náměstkovi, ke kterému se nikdo nezná - kdyby ovšem nešlo o ministerstvo vnitra.

To, co se odehrálo kolem náměstka-nenáměstka Bartáka také stálo za to. Budiž, bylo jasné od počátku, že ministru Johnovi tenhle nominant ODS nesedl. A také se mu není mnoho co divit.

Proč ale nakonec všechno vyřešil tak, že Bartákovu funkci zrušil s hrdě znějícím zdůvodněním, že jde o úsporu? Když bez Bartáka, jak zaznamenala média, se John dostal na stejný počet náměstků, který byl na ministerstvu za sociálního demokrata Martina Peciny?

S Bartákem a Morozem už by to bylo šest náměstkovských platů, aut a dalších požitků, bez něj je to fifty-fifty s předchůdcem, který ovšem nemusel šetřit, neboť jeho strana se až do trpkého volebního konce řídila heslem "zdroje jsou".

A opět, bylo by to k zasmání; kdyby nešlo o ministerstvo vnitra. Tohle ministerstvo vyvolává z principu mrazení v zádech. Jednak z toho, co by se mohlo stát, pokud by fungovalo až příliš dobře, protože jeho potenciální moc a dopady v případě jejího efektivního zneužití jsou obrovské.

Druhým extrémem je, že bude fungovat špatně a ještě hůř. A nejde jen o mizerný výkon protikorupční policie, když zůstaneme u oblíbeného tématu Radka Johna.

Ani jednu ani druhou variantu jednání nového ministra vnitra zatím nevylučuje.

Autorka je hlavní editorka ČRo Rádia Česko

Spustit audio