Patricie Polanská: Radši peníze než body?

12. srpen 2010

Povolíte jedno pivo za volantem, a Češi si dají jedno a půl nebo dvě, oglosoval premiér Petr Nečas senátní návrh na změny zákona o provozu na pozemních komunikacích. Jinak řečeno, na úpravy bodového systému.

Ten by mimo jiné znamenal, že pokud by dechová zkouška prokázala alkohol nejvýše 0,3 promile, dostal by řidič jen pokutu až do 5 tisíc korun. Body by neztratil, „nulová" tolerance vůči alkoholu na silnicích by prý tím zůstala zachována.

Stejně tak by se podle návrhu senátorů jen pokutou trestalo mírné překročení povolené rychlosti v obci (o pět kilometrů) i mimo obec (nejvýše o deset kilometrů). Při vyšším překročení rychlosti už by se body odebíraly.

Zrušeny mají být také „jednobodové" přestupky, třeba za porušení povinnosti svítit i ve dne nebo za jízdu ve vyhrazeném pruhu. Některé tresty se naopak zpřísňují.

Novela ale také navrhuje, aby řidič, který spáchá za tři měsíce více přestupků byl potrestán jen za ten s nejvyšším „bodovým" oceněním.

Vláda senátní novelu, přes zmíněný a lze se obávat, že velmi přesný odhad premiéra Nečase o úměře mezi tolerancí a počtem piv, nakonec podpořila a poslala do Sněmovny.

Cynik by řekl: Co se dá čekat od sboru, jehož členové se dají tak jednoduše nachytat při dopravních přestupcích, jak v minulých dnech doložila Mladá fronta Dnes.

I když, prohřešky ministerských aut, které média zaznamenávají s nástupem snad každé nové vlády, jsou spíš na debatu o kvalitě řidičů, které mají ministerstva k dispozici než o kvalitě ministrů.

S bodovým systémem je to složité - podle odborníků i statistik měl odstrašující účinek na řidiče krátce po svém zavedení. Pak obavy vyprchaly. Klesá pravda počet nehod s tím nejkatastrofičtějším následkem, totiž smrtí. Ale k ideálu nebo alespoň evropskému průměru je stále daleko.

Senátní novela dává přednost s nadsázkou řečeno finančnímu výchovnému pohlavku u těch snad méně závažnějších přestupků, před pomaleji působící hrozbou, že tak, jak ubývá řidiči bodů, blíží se možnost ztráty řidičského průkazu.

Pro řadu lidí je finanční pokuta z různých důvodů přijatelnější. Ale proč se má zákon předělávat tak, aby byl komfortnější pro ty, kdo ho porušují? To není úplně triviální debata, a měla by být dobře zdůvodněna.

Už proto, že na českých silnicích lidé stále umírají.

Autorka je hlavní editorka ČRo Rádia Česko

Spustit audio