Pavel Přibyl

17. srpen 2004

I lidovečtí a unionističtí ministři odhlasovali, aby se Pavel Přibyl stal ředitelem Úřadu vlády. Dnes říkají, že nevěděli, co Pavel Přibyl dělal před šestnácti lety, a že budou chtít, aby jim to premiér Gross vysvětlil.

Kdyby se podívali na internetu do mediální databáze, zjistili by, že 16. října roku 2000 Pavel Přibyl, tehdy vrchní ředitel Úřadu ministerstva vnitra, řekl v České televizi: "Ano, zasahoval jsem, zasahoval jsem na Václavském náměstí, na Národní třídě, u 17. listopadu jsem nebyl." Pavel Přibyl byl před listopadem 89 velitelem roty pohotovostního pluku střední policejní školy. Jak sám před čtyřmi lety řekl České televizi, byl velice aktivním sportovcem a střední policejní škola samozřejmě měla různé sportovní oddíly, ve kterých byl zapojen, a to byl jeden z hlavních důvodů, proč u policejní školy zůstal, aby se mohl v těchto sportovních oddílech vyžít. Konec dalšího citátu.

Hlavně sport tedy přivedl Pavla Přibyla v čele roty na Václavské náměstí v lednu 1989 při tzv. Palachově týdnu. A to, že si ho premiér Gross přivedl do čela Úřadu vlády, kritizují umělci, intelektuálové a novináři, kteří se sdružili kolem petice požadující Přibylovo odvolání. Ten zatím mlčí. Možná jeho jediné vyjádření bude znít - ocitl jsem se pod tlakem, odcházím, abych nekomplikoval život premiéru Grossovi. Ostatně, pokud je Pavel Přibyl tak schopným manažerem, jak o něm Stanislav Gross tvrdí, jistě se neztratí. Už proto, že nynější premiér se umí o svoje lidi postarat.

Spustit audio