Pavilon Svatého stolce na světové výstavě EXPO 2015, International Ecumenical Fellowship a výzva muslimů k řešení klimatických změn

22. srpen 2015

Letošní šestisté výročí upálení Mistra Jana Husa připomene ještě jedna velká akce. A tou bude mezinárodní ekumenická konference International Ecumenical Fellowship. Na programu má meditace, přednášky, semináře nebo třeba společný výlet do míst spojených se životem a působením Jana Husa.

Hlavním mottem setkání je Žít v pravdě a verš z Janova evangelia Poznáte pravdu a pravda vás učiní svobodnými. Mezinárodní konference začne už v pondělí a většina programu se koná v Pastoračním středisku v Kolejní ulici v Praze.

Pavilon Svatého stolce na světové výstavě EXPO 2015 v Miláně navštívilo už přes 600 tisíc osob. Podle Vatikánského rozhlasu jde denně zhruba o 10 tisíc návštěvníků. Svatý stolec na Expu prezentuje novou papežovu encykliku. Návštěvníky do pavilonu přitahuje mimo jiné i gobelín od Rubense zobrazující Ustanovení eucharistie.

Muslimští vůdci a učenci z dvaceti zemí vydaly společné prohlášení, ve kterém vyzvali muslimy a všechny národy na celém světě k řešení otázky klimatických změn. Podepsali ho v úterý (18. srpna) v Istanbulu na Mezinárodním islámském sympoziu o klimatických změnách. Islámskou deklaraci podpořili například: velký muftí z Ugandy či z Libanonu, nebo zástupci vlád Turecka a Maroka.

Už jen dva týdny máte, pokud si chcete prohlédnout unikátní knižní památku – Bibli litoměřicko-třeboňskou. Jde o nejstarší dochovaný český překlad Bible. Nechal ho pořídit blízký Husův přítel Petr Zmrzlík ze Svojšína a jeho manželka Anna z Frymburka, která navštěvovala Husova kázání v Betlémské kapli. Bible litoměřicko-třeboňská se dochovala ve třech svazcích. Pro veřejnost je téměř nepřístupná. Tak si ji nenechte ujít do konce srpna v Oblastním muzeu v Litoměřicích.

Spustit audio