Pavouk na zdi v Brně

3. prosinec 2009

Osvědčenou rozhlasovou hru autora Andrewa McLaye "Pavouk na zdi" jsme po více než roce a půl poslouchali ve středu 25. listopadu v zasedací místnosti Českého rozhlasu Brno. Pozvali jsme studenty jednoho brněnského gymnázia, aby s námi sdíleli zážitek z poslechu velmi dramaticky pojaté psychologické črty o mladém muži právě upoutaném na invalidní vozík.

Pro většinu studentů to bylo první setkání s rozhlasovou hrou. Příjemně nás překvapilo, že ji přijali velmi dobře, někoho možná zpočátku lehce zarazil slovník hry, ve které jsou použity i velmi nespisovné až vulgární výrazy. S lehkým ostychem přijali někteří i hovory o sexu, které jsou ve hře poměrně časté. Hlavní hrdina se totiž po svém ochrnutí snaží smířit s doživotním postižením dolní poloviny těla. Všichni však na závěr velmi kladně hodnotili aktuálnost problémů a otevřenost autobiografické zpovědi autora.

Režisér hry - Vlado Rusko, debatoval s posluchači více než hodinu o tom, jak je možno pojmout a pochopit různé texty, jak se vybírá hudba, herci apod.

V Brně se nám moc líbilo a hned jsme se domluvili na další poslech po novém roce.

Spustit audio