Pečená švestková povidla paní Madly

O svůj recept se s posluchačkami pořadu Dámská jízda podělila paní Madla z Českých Budějovic. Vyzkoušejte její pečená švestková povidla.

Suroviny:
2 kilogramy švestek
2 polévkové lžíce octa
500 gramů cukru krystal
1/2 čajové lžičky mleté skořice
3 roztlučené hřebíčky
4 polévkové lžíce rumu

Švestky omyjeme a vypeckujeme. Dáme je na plech s vyšším okrajem a pokapeme octem. Dáme péct trouby do předehřáté na 250°C na 25 minut. Během pečení švestky ani jednou nemícháme!

Poté švestky posypeme 250 gramy krystalového cukru a dáme péct na dalších 15 minut. Poté opět posypeme cukrem a dáme ještě na dalších 15 minut do trouby.

Pečená hrušková povidla. Hodí se na koláče i jen tak k namazání na chleba

Hruška hrušky

„U nás v rodině mají tradici pečená hrušková povidla. Moravská babička pekla frgály na každou slavnost a ty jsou s hruškovými povidly nejlepší,“ napsal Dana Vašková z Písecka. O svůj recept se podělila v pořadu Dámská jízda.

A je hotovo… Švestky by měly mít kolem sebe trochu šťávy (pokud se vám zdá, že je jí hodně, nechte povidla ještě o 5 až 10 minut déle v troubě), ale po vytažení z trouby je za chvíli ze šťávy hustý sirup.

Povidla přelijeme do vyšší nádoby, přidáme skořici, roztlučený hřebíček, rum a vše důkladně ponorným mixérem rozmixujeme.

Už během mixování povidla krásně zhoustnou a poté je hned přendáme do sklenic, zavíčkujeme a do druhého dne otočíme dnem vzhůru. Nesterilujeme. Povidla krásně ztuhnou a chuťově jsou opravdu vynikající.