Petr Janyška: Zelenskyj k francouzským poslancům – ať vaše firmy odejdou z Ruska

24. březen 2022

Ukrajinský prezident Zelenskyj má fantastický dar komunikovat. Komunikace je jeho zbraní, kterou čelí Putinovi a tento boj s ním vyhrává. Žije v prakticky obleženém městě, kde co chvíli vybuchují granáty a dopadají rakety. Ale on díky videokonferencím neúnavně, téměř denně, vstupuje do parlamentů světových metropolí a burcuje jejich politiky.

Líčí jim hrůzu ruské agrese, bombardované porodnice, zabité děti, ničená města. Tak, aby politici nemohli říct, že nevěděli, že netušili. A žádá o pomoc, o akci. Vysvětluje, že Putin neútočí jen na Ukrajinu, ale jejím prostřednictvím na celou svobodnou Evropu a že jestli nechají jeho zemi padnout, přijdou na řadu další. 

Čtěte také

Při vší hrůze toho kontextu to dělá velmi dobře. Ač je zavřen v Kyjevě, osobně je přítomen všude po světě. Genialita jeho unikátní metody spočívá v tom, že se obrací jak na politiky tak přímo k občanům a vytváří tlak na veřejné mínění.

Mluvil takto už k europoslancům, k americkým kongresmanům, k poslancům Německa, Izraele, Kanady, Japonska, Švýcarska, Itálie. A také Francie. Telefonoval i s papežem. Pro každou zemi dovede najít specifickou analogii s hrůzami dnešní ruské agrese. Američanům zmínil Pearl Harbor a 11. září, Němcům berlínskou zeď, Francouzům Verdun a ruiny 1. světové války.

Jak nebýt sponzory Putinovy války

Mluvil také k francouzskému parlamentu. Francie je specifická v tom smyslu, že prezident Macron se osobně velmi angažuje pro ukončení ruské agrese, je členem tzv. normandské skupiny zodpovědné za příměří v Donbasu. Od začátku agrese už osmkrát telefonoval s Putinem, vždy prý na přání prezidenta Zelenského, a snažil se ruského prezidenta přivést k rozumu.

Čtěte také

Mluví s ním jako předsedající Evropské unii, jako významný člen NATO, který disponuje špičkovou armádou, a jako jediný Evropan, který má k dispozici nukleární tlačítko. Což je aspekt, kterému Putin jistě rozumí. Zatím se mu ruského prezidenta přesvědčit nepodařilo, každé takové úsilí je ale pozitivní.

Prezident Zelenskyj postavil francouzské poslance před jejich zodpovědnost. Řekl jim, že mají informace o ruském zabíjení civilistů, novinářů, o hrůzách, jaké Evropa nezažila od 2. světové války, a že nemohou strkat hlavu do písku. Zmínil jim francouzskou devizu rovnost, volnost, bratrství, pochvalně zmínil Macronovy iniciativy a žádal, ať Francie „použije svůj leadership“ a přinutí Rusko k míru.

Zároveň žádal o protiletadlové a protitankové zbraně. A nezdráhal se vyzvat francouzské firmy, které stále v Rusku provádějí svůj byznys, aby odtamtud odešly a přestaly být „sponzory Putinovy války“. Zmínil Leroy Merlin, obchodní síť Auchan a automobilku Renault a jeho apel měl okamžitý dopad, ještě večer Renault oznámil, že pozastavuje výrobu ve své moskevské továrně. V Rusku ale nadále funguje třeba petrochemický gigant TotalEnergies, který v Arktidě dobývá plyn.

Petr Janyška

K Ukrajině se scházejí vůdci států EU, G7 a NATO, přijel prezident Biden a bude se jednat o nezávislosti na ruském plynu a ropě, i o metodách, jak Putina zastavit. Zelenskému se podařilo osobně apelovat na veškerou politickou elitu Západu a bude teď na ní dát mu odpověď.

Mimo jiné na jeho přání vytvořit nový systém bezpečnostních záruk v Evropě a pro jeho zemi. A na druhé přání, aby jeho země dostala ještě za francouzského předsednictví pozvánku do EU. Předseda francouzského Senátu řekl, že Ukrajina patří do evropské rodiny a dnešní summit se bude muset k podobným hlasům nějak postavit.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio