Petřkovická venuše a hornické slavnosti, Sovinecké šelmování... Vyberte si z našich tipů

7. září 2023

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Ostrava od pátku do neděle hostí 27. setkání hornických měst a obcí ČR s názvem Fajront. Připravena je celá řada akcí věnovaná právě hornictví. Výjimečný bude průvod zhruba 800 horníků ze 65 spolků, kteří se po mši svaté vydají městem ke Slezskoostravskému hradu. Kromě slavností a oficialit je také připraven bohatý kulturní a společenský program – koncerty, výstavy.

Letos bude u této příležitosti také po šesti letech vystavena v hornickém muzeu Landek Park Petřkovická nebo též Landecká venuše patřící k významným českým památkám.

Podrobnosti o celé akci najdete na webu www.ostrava.cz.

Petřkovická venuše

Pokáč v Děhylově
V Děhylově v pátek zahraje Pokáč. Velký letní koncert písničkáře začíná v 19 hodin v areálu Loděnice.

Vladivojna La Chia, Sylvie Bee a Václav Šipoš v Parníku
Vladivojna La Chia trio s hostem Sylvii Bee, to je páteční pozvánka do Klubu Parník v Ostravě. Koncert začíná v 19 hodin. Akci doplní i vernisáž obrazů výtvarníka Václava Šipoše.

Pod těšínským nebem – benefiční koncert
Benefiční koncert Pod těšínským nebem je tip na zajímavě strávené páteční odpoledne v Českém Těšíně. Akce se koná od 16 hodin na Náměstí ČSA a je věnovaná na podporu neziskových organizací. Vystoupí například Jiří Hadaš, kapely Head in the Clouds, Biograph nebo Lenka Filipová a Kamil Střihavka a The Leaders.

Větřkovický Karmaš
V pátek také začínají slavnosti Větřkovského Karmaše. Trvají až do neděle. Karmaš startuje letní kino v 19:15, víkendový program nabízí třeba fotbalovou exhibici, koncert kapely Desperádo, slavnostní ohňostroj a taneční zábavu a taky nedělní slavnostní mši v 9 hodin.

Den otevřených dveří na I/11 v Opavě

Ředitelství silnic a dálnic zve na Den otevřených dveří silnici I/11 Opava, severní obchvat – západní část. Pro děti budou připravené zábavné hry a soutěže, všechny návštěvníky potěší výstava užitkových vozů, které se starají o údržbu našich silnic a dálnic a těšit se můžete také na drobné občerstvení.

Celou trasu zmiňovaného úseku si pak můžete projet na kole, bruslích, koloběžkách či se projít jen tak pěšky.

Akce na zmiňovaném úseku proběhne v sobotu od 10 do 17 hodin. Parkování vozidel je zajištěno na vyhrazeném parkovišti v místě akce. Podrobnosti najdete na webu ŘSD.

Skateboard na betonovém chodníku

Klimkovický jarmark
Celodenní program slibuje sobotní Klimkovický jarmark. Začíná v 9 hodin a kromě trhů nabídne i kulturní vystoupení, například Akoband, Famózní klimkovické pjenice nebo Praskání Rosti Petříka.

Černý horník
Ostravské muzeum zve v sobotu na program Černý horník. Začíná v 16 hodin. Večer bude věnovaný oslavě romských horníků. Kromě jedinečných příběhů a vyprávění se můžete těšit na romskou hudbu. Akce se koná v rámci festivalu Fajront.

Víkend ve Štramberku
V rámci Dnů evropského dědictví můžete navštívit zdarma hrad Štramberk s věží Trúba, Muzeum Zdeňka Buriana, Muzeum Šipka či kostel sv. Kateřiny. V sobotu od 13 hodin se můžete těšit třeba na oslíky na Trúbě, na nádvoří hradu zase na tvořivé dílny či sympozium uměleckých kovářů a experimentální tavbu bronzu. Program pokračuje i v neděli.

Slavnost města Nový Jičín
Slavnost města Nový Jičín s podtitulem Novojičínští ve vzduchu je pozvánka na dvoudenní víkendovou akci. Součástí bohatého programu plného tematických výstav, workshopů či hudebních vystoupení je například soutěž o nejoriginálnější klobouk slavnosti, přednost má autorská tvorba.

Cyklosvětluška a Bambifest
Do ostravského Bělského lesa zveme v sobotu na 8. ročník charitativní Cyklosvětlušky. Letošní cyklojízda a pěší výprava podpoří čtrnáctiletou hendikepovanou Marušku Kučerovou z Ostravy-Jihu. Poprvé se taky akce spojí s Bambifestem, což je přehlídka volnočasových aktivit pro děti a mládež v Bělském lese. Start je v 18 hodin u Starobělské koliby.

Zahrada písničkářů
Festival Zahrada písničkářů dnes láká do Farské zahrady v centru Ostravy. Od 14:30 se tady publiku představí nejnovější generace písničkářů a jako host také Mirek Kemel Trio.

Čtěte také

Komentovaná prohlídka Weisshuhnova kanálu
Do Žimrovic vás v rámci Technotrasy pozveme na nedělní komentovanou prohlídku Weisshuhnova kanálu. Začíná v 8:45 a trvá pět hodin. Trasa měří 10 kilometrů. Sraz je na horním parkovišti Smurfit Kappa. Projdete krásnými lesy po papírenském náhonu se třemi tunely a dvěma akvadukty, který přiváděl vodu a plavil dřevo do Žimrovické papírny. Dozvíte se spoustu zajímavostí a taky ochutnáte, co jedli a pili chlapi v papírnách.

Jeden z akvaduktů

Sovinecké šelmování
Na hrad Sovinec vás o tomto víkendu pozveme na Sovinecké šelmování. Program cílí na život největších šelem žijících u nás, návštěvníci si například vyzkoušejí odlévání stop. Začíná v 9 hodin.

Nedělní koncerty

Závěrečný koncert Krnovských hudebních slavností obstará Ondřej Havelka a jeho Melody Makers. Vystoupí v Městském divadle Krnov od 19 hodin s programem Poklad na stříbrném plátně.

Slavné světové evergreeny si poslechnete na Galakoncertu v Kulturním centru ve Frýdlantu nad Ostravicí. Začíná v 19 hodin a hrát bude Taneční a swingový orchestr Zdeňka Pukovce.

Do Metylovic zajeďte na koncert světoznámé nizozemské sólistky na Panovu flétnu. Liselotte Rokyta vystoupí v 15 hodin v metylovickém kostele Všech svatých. Jako doprovod zahraje na kostelní varhany slovenský organista Stanislav Šurin.

Na zámek Nová Horka zavítají hudebníci Svatováclavského festivalu. Tentokrát se můžete těšit na Bachovy flétnové sonáty. Koncert začíná v 17 hodin.

V Modlitebně evangelické církve v Janáčkových sadech v Novém Jičíně začíná v 17 hodin klavírní recitál Tomáše Vrány.

Spustit audio