Petrův zdar! Podzimní výlovy jsou v plném proudu a chlumečtí rybáři jsou spokojeni. Ryb je dost

4. listopad 2020 07:42

Rybáři v Královéhradeckém kraji mají za sebou první z desítek podzimních výlovů rybníků. Zatímco vloni sčítali po horkém a suchém létě ztráty, letos jim aspoň někde příroda přála víc. Zatímco třeba Rybářství Opočno nebylo z výsledků tamního největšího rybníku Broumar nadšeno, rybáři v Chlumci nad Cidlinou jsou zatím spokojeni. 

Na výlov Starochlumeckého rybníka se s mikrofonem vypravil Tomáš Lörincz.

Čtěte také

„Fišparty jsou zdravé na všech střediscích, takže díky bohu za ty dary, jak říkáme. Pracujeme normálně, jakoby se nic nedělo," říká ředitel Chlumeckého rybářství Ladislav Vacek.

Nebývalo zvykem, aby první otázka na rybáře při výlovu mířila na zdraví, ale vzhledem k současné situaci i v některých jiných rybářských organizacích přijít musela. Rybáři ve vodě i na pramicích jsou bez roušek - ty by byly beztak okamžitě mokré a ztrácely by smysl.

Podle vedoucího výlovu Tomáše Zajíce na to vláda myslela při stanovení výjimek.
„Dostalo se mi na stůl nějaké prohlášení či nařízení, že při výkonu výlovu rybníka nejsou roušky povinné. Ale snažíme se samozřejmě dodržovat rozestupy."

Výlov rybníka Dvořiště, rybáři

Dál už můžeme pokračovat standardně a od koronaviru se přesunout k samotným rybám. Je poměrně teplo, které obvykle rybáři při výlovu nemají moc rádi.

Čtěte také

Tentokrát to ale tolik nevadí, říká Tomáš Zajíc.
„Musím říct, že to jde dobře. Sice máme teplo, ale voda je poměrně prochlazená, takže ryby spolupracují. Zatím se zdá, že jsou v dostatečném množství i velikosti. Je to ryba primárně určená pro vánoční trh, takže jsme zatím s průběhem výlovů spokojeni."

Ryb je dost a jsou dostatečně velké - nabízí se tedy otázka, jak to bude s cenou kapra na Vánoce?

Podle Ladislava Vacka je to ale otázka zatím předčasná.
„To zatím nevíme. Záleží, co se všechno ještě stane a jakým způsobem to bude probíhat. Jak rozpočítáme veškeré náklady, které jsme měli na naši produkci. Teprve potom vše zjistíme. A od 1. prosince budeme určovat cenu ryb."

Chlumečtí rybáři jsou s letošními výlovy prakticky na začátku, i když už slovili například Žehuňský nebo teď právě Starochlumecký rybník, tedy dvě ze svých největších vodních ploch. Dalších dvacet až pětadvacet výlovů je ještě čeká, hotovo by chtěli mít do 23. listopadu.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související