Piano

16. říjen 2003

Nakladatelství Slovart vydalo v těchto dnech velmi zajímavou publikaci Johna-Paula Williamse, která je věnována pianu. Kniha poutavě přibližuje historický vývoj nástroje od jeho začátků, prvních snah o výrobu ve velkém, přes zlatý věk piana až do současnosti.

Publikace detailně popisuje anatomii jednotlivých druhů pian a v neposlední řadě zdůrazňuje, čeho je třeba si všímat při výběru piana - ať už pianina nebo klavíru, nového nebo z druhé ruky. V jiné kapitole se dozvíte, jak o piano pečovat a jak ho ve výjimečných případech opravit, restaurovat či přestavět.

Obálka knihy Piano

Pozoruhodnou částí je kapitola věnovaná velkým hudebním skladatelům kde se můžete dočíst o vztahu Johanna Sebastiana Bacha ke klavírům Gottfrieda Silbermanna, jaký klavír si koupil Joseph Haydn, z jaké dílny pocházelo pianoforte, na kterém Wolfgang Amadeus Mozart složil Kouzelnou flétnu, La Clemenza di Tito, Rekviem a Eine Kleine Fraumaurer Kantate. Ludwig van Beethoven měl prý na své piano tak značné nároky, že když bylo v roce 1824 odborně prohlédnuto, naskytl se slavnému výrobci nástrojů Johannu Andreasovi Stumpffovi děsivý pohled na potrhané a zamotané struny...

Bohatě ilustrovaná kniha přináší přehledné portréty více než čtyřiceti velkých výrobců a oblíbených značek slavných skladatelů, pomůže prostřednictvím seznamů, grafů a tabulek identifikovat, datovat a ocenit vaše piano a pomocí fotografií krok za krokem ukazuje jak pečovat o piano a jak ho restaurovat.

Spustit audio