Píchnutí do prstu a do patnácti minut jasný výsledek testu na HIV, žloutenku nebo syfilis

Anonymně, zdarma a s okamžitým výsledkem. Po Jindřichově Hradci a Českých Velenicích se na HIV, žloutenku nebo syfilis mohli nechat otestovat i obyvatelé Českých Budějovic.

V sanitce na Sokolském ostrově v Českých Budějovicích se lidé mohli nechat otestovat. Na syfilis, žloutenku nebo HIV.

Testování zdarma a anonymně

Posadíte se do sanitky se zdravotnicí Luckou a Johanou. Jedna se připravuje vzít zájemci o testování krev a ta druhá pokládá otázky. Právě otázky pomůžou určit na co je vhodné testy zaměřit, vysvětluje Johana:

„Abychom věděli na co testovat. Pokud jsou tu uživatelé injekčních drog, tak testujeme i na žloutenku typu C popřípadě B.“

I když se reportérka Kristýna Barchini také nechala otestovat jen asi dvacet minut po příjezdu sanitky, nebyla zdaleka první, říká zdravotnice Lucka:

„Přijížděli jsme sem a veřejnost už na nás čekala, takže za nás super.“

Sanitka už v Jihočeském kraji navštívila Jindřichův Hradec a České Velenice, otestovat se tam nechaly desítky zájemců, jak upřesňuje vedoucí Jihočeského streetworku Prevent Tomáš Antoňů, bylo to padesát lidí.

I když zdravotnice testují na víc nemocí, celá akce se uskutečnila hlavně kvůli jednomu typu žloutenky, typu C. Jedním z důvodů je i nový způsob léčby této nemoci.

Pokud bude projekt úspěšný, organizace Prevent společně s Českou společností AIDS pomoc by ji chtěla zopakovat i v příštím roce.

Celou reportáž Kristýni Barchini si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k poslechu do svých mobilů či počítačů.

Spustit audio