Piloti a peníze

30. srpen 2001

Piloti tvrdí, že je zaměstnavatel šidí. České aerolinie naopak soudí, že na pilotech nešetří a platí je dobře. "Chceme jenom to, na co máme podle zákona nárok," říkají piloti. Splnění jejich požadavků by ale podle vedení aerolinií ohrozilo konkurenceschopnost firmy. A tak hrozí stávka.

Obě strany sporu vystupují korektně. Piloti se omlouvají cestujícím a management pro jistotu hledá náhradní dopravce, zatímco vyjednavači listují v zákonících a výkazech práce. Ten spor o peníze ukazuje, že jsou dávno pryč doby, kdy stát se pilotem znamenalo splnění velkého snu. Lidé, kteří dnes zvedají obrovské okřídlené stroje k nebi a putují s nimi v oblacích, nemají nic společného s romantickými konstruktéry, kteří v minulosti usilovali o překonání zemské přitažlivosti.

Dnešním pilotům nehrozí, že by se jako Daidalos z řecké pověsti nechali unést pocitem svobody a příliš se přiblížili slunci, které by jim pak rozpustilo voskem slepené perutě. To lidstvo si splnilo svůj sen napodobit ptáky, nikoli dnešní letci, kteří rutinně vykazují nalétané hodiny a za přesčasy někde ve vzduchu by si rádi splnili sny zcela přízemní. O pěkné vile například anebo o lepším autě či zabezpečeném stáří. Po letci nelze chtít, aby byl filosofem či básníkem, který se vznáší nad každodenní všedností obyčejných pozemšťanů. Letci jsou prostě řidiči, kteří, když stávkují, liší se pouze v jednom ohledu od řidičů kamiónů. Nemohou zatarasit vzduch, vytvářet v mracích blokády. Když ve svých elegantních uniformách pijí kafe na odborářské schůzi, nediskutují o pocitu volnosti a svobody - co je zajímá, je výplatní páska. Prostě normální řidiči.

Spustit audio