Plzeňští muzikologové objevili vzácný rukopis J. J. Ryby

20. prosinec 2007

Skupině hudebních znalců z Plzně se nedávno podařilo v jednom z pražských archivů objevit Rukopis Jakuba Jana Ryby Stabat mater, o němž se vědělo pouze to, že existuje. Kde a v jaké podobě, nikdo netušil. Rukopis je úplný a dá se odehrát. Rybova skladba, kterou umělec věnoval Plzni v roce 1804, tak zazní na jaře v plzeňské katedrále.

Jak komentoval Ivan Jáchim z plzeňského Dominik centra, nález je prvním hmatatelným důkazem, že archívy často ukrývají cenné notové záznamy. Je proto nutné po nich pátrat. Spolu s hudebním vědcem a dirigentem Andreasem Hofmannem - Kröprem tak začíná Dominik centrum realizovat čtyřletý projekt nazvaný Hudba v Plzni před příchodem Bedřicha Smetany. Jeho cílem je bádat po notových záznamech, připravit z nich nahrávky, případně natočit i vydat CD. Projekt podpořilo i město částkou 300.000 Kč.

Podle náměstkyně primátora Marcely Krejsové jsou archivy bohaté na prvotisky a rukopisy. "Většina tisků ale není text, nýbrž notový záznam. Archivář dokáže posoudit hlavně, z jakého období tiskovina nebo rukopis pochází, ale nedokáže ohodnotit, co je na něm," uvedla Krejsová. Právě to bude úkol autorů projektu. Na pomoc si chtějí přizvat i studenty z hudební katedry Západočeské univerzity v Plzni.

Podle Jáchima jsou rukopisy různě poztrácené. Někde sice leží, ale už se neví, že skladba vznikla například v Plzni a pro Plzeň. Je nutné pátrat v místních zdrojích a vydat se i do světa. Zkušenosti ukazují, že hodně partitur je neúplných. Byly třeba napsány pro orchestr, ale chybí z nich některé party pro určité nástroje. Takové je potřeba zrekonstruovat a i to je součástí projektu. Jáchim očekává, že nejen plzeňské archívy vydají skutečné zajímavé hudební památky.

Spustit audio