Po 18 letech jde do vlády návrh zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi

20. leden 2008

Návrh zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi dostane vláda na stůl už tuto středu. Podle tohoto návrhu by stát měl církevním řádům třetinu majetku vrátit a dvě třetiny má tvořit finanční náhrada 83 miliardy korun, která by se vyplácela po dobu 60 let. Včetně úroků by tak církvím stát zaplatil asi 270 miliard korun. To se ale nelíbí jak poslancům z řad opozice, tak některým zástupcům koalice.

Ministr kultury Václav Jehlička, který návrh do vlády podává, se neúspěchu při prvním kroku v legislativním procesu nebojí.

Podle Jehličky je návrh postavený nejen na shodě se všemi sedmnácti českými církvemi financovanými státem, ale především na dohodě mezi koaličními partnery. Předpokládá tedy, že ho vláda schválí.

"Není to návrh ministerstva kultury, my jsme to podali, ale je to návrh vládní komise a jde to napříč všemi koaličními stranami, takže by bylo podivné, kdyby se vláda vyjádřila nějakým negativním způsobem k zákonu, který sama stvořila," uvedl Jehlička.

Opoziční ČSSD vadí to, že návrh zákona připravovali právě jen koaliční politici. Podle stínového ministra kultury Vítězslava Jandáka urychlila současnou dohodu s církvemi jednání z dob vlády sociálních demokratů.

"Ten dialog nebyl dialog pro dialog, ten byl pro to, abychom se dozvěděli, co církve bolí, co se potřebuje vyřešit, jaký je názor státu, a šli jsme step by step k tomu, abychom došli k tomu, k čemu vy jste došli velice rychle a já nevím, jestli správně," prohlásil Jandák.

Podle kardinála Miloslava Vlka je tento návrh pro stát výhodný. "My nemáme žádnou politickou moc a apelujeme pouze na racionální uvažování politiků. Domníváme se, že ta dohoda je pro stát tak výhodná, že si nedovedu představit, že by politici byli schopní tuto dohodu, která je potřebná pro Svaz obcí a měst, odmítnout," řekl Radiožurnálu kardinál Vlk.

Paragrafová podoba zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi by měla jít do léta do Poslanecké sněmovny a po parlamentních prázdninách pak do Senátu. Pokud projde oběma komorami, měl by zákon platit od ledna 2009.

Spustit audio