Po předsedovi Senátu navrhla Wintona na Nobelovu cenu míru i šéfka sněmovny

10. únor 2011

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) navrhla Nicholase Wintona na Nobelovu cenu za mír. Pro nominaci získala také podporu představitelů Izraele a Velké Británie. Návrh podala na základě žádosti žáků dvou základních škol.

Němcová odeslala nominaci 19. ledna na základě žádostí žáků základních škol z Kravař a České Třebové.

"Říkala jsem si, že by bylo dobré získat podporu pro tuto nominaci i z jiných stran. Tak jsem oslovila také předsedu izraelského Knesetu a předsedu dolní komory britského parlamentu se žádostí, aby se ke mě přidali, neboť těchto zemí se výsostně toto téma dotýká," řekla Němcová.

Jde už o druhou nominaci Nicholase Wintona na toto ocenění. Obdobné podal v lednu i její kolega z ODS, místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. Podle Miroslavy Němcové nejdou oba návrhy proti sobě, naopak vyjadřují nominaci podporu obou komor českého parlamentu.

„Je velmi dobré, když parlament oběma svými komorami osloví příslušný výbor, ale bylo to na základě oslovení, která jsme každý individuálně dostali. Rozhodně to není nějaké soupeření mezi komorami, to by nedávalo smysl a nebylo to žádoucí,“ podotkla Němcová.

Nicholas Winton se premiéry filmu  Nickyho rodina osobně zúčastnil

Současně navrhuje, aby se film o transportu dětí do Británie Nickyho rodina stal součástí vzdělávacích programů ve středních a možná i v základních školách. Obrátila se už kvůli tomu na ministra školství Josefa Dobeše.

Nicholase Winton v roce 1939 zachránil z ohroženého Československa 699 převážně židovských dětí před smrtí tím, že je nechal převézt do Velké Británie.

Spustit audio