Po stopách Islandu se Severským filmovým klubem

20. květen 2010

Na březnovou přehlídku severského filmu naváže koncem května další akce pořádaná Severským filmovým klubem. Z široširé Skandinávie se tentokrát pozornost zaostří na ostrov Island a jeho kinematografii. Ve čtyřech dnech posledního květnového týdne budou mít diváci v pražském Atlasu a brněnském Artu možnost zhlédnout celkem osm snímků, a to v rámci festivalu Stopy Islandu.

Festival zahájí ve středu 26. května snímek Benjamín Holubice (Benjamín dúfa) režiséra Gísli Snær Erlingssona. Film vypráví příběh Benjamína, který vzpomíná na dětská léta, kdy si s kamarády vytvořili vlastní rytířský řád. Následovat bude snímek Ingaló režisérky Ásdís Thoroddsen, pojmenovaný podle hlavní hrdinky, která poněkud neví, co se životem, a jejíž osud zásadně poznamená práce na rybářské lodi Matthildur.

Plakát k filmu Benjamín Holubice (Benjamín dúfa)

Druhý festivalový den 27. května uvede Severský filmový klub dvojici filmů režiséra Ragnara Bragasona Děti (Börn) a Rodiče (Foreldrar). Jak již názvy filmů napovídají, spojuje je zájem o rodinné vztahy v propletenci jednotlivých osudů.

V pátek 28. května festival pokračuje filmem Smích racků (Mávahlátur) režiséra Ágústa Guđmundssona. Příběh o ženě, která se po letech vrací do rodné vesnice na Islandu, ale nepřináší si s sebou jen kufry plné luxusního oblečení, nýbrž i dosud nepřekonané pocity křivd z minulosti, obsahuje symboliku severské mytologie. Představitelka jedné z vedlejších rolí – Ugla Egilsdóttir – si za svůj výkon odnesla cenu z 36. ročníku MFF KV. Film byl také nominován na Křišťálový glóbus. Další film z bohaté nabídky festivalu, rodinné drama Zkalená krev (Blóđbönd) režisérky Árni Ásgeirsson, pojednává o šťastné rodině, jejíž život se změní výsledkem jediného krevního testu.

02049849.jpeg

Festival v sobotu 29. května vyvrcholí dvěma filmy režiséra Hilmara Oddssona. Prvním z nich je drama Slzy z kamene (Tár úr steini) popisující jednu životní etapu slavného hudebního skladatele Jóna Leifse, dobu, kdy žil se svou židovskou manželkou a dvěma dcerami v nacistickém Německu. Poté festival zakončí režisérův snímek Chladné světlo (Kaldaljós). Tentokrát současné islandské drama vypráví o muži středního věku, který si neví rady se svojí momentální životní situací a ve vzpomínkách se neustále vrací do dětství, které prožil s rodiči a sestrou na venkově.

Netradiční poznávací zájezd po kultuře severského ostrova se uskuteční souběžně v pražském kině Atlas a brněnském kině Art od 26. do 29. května. Chcete-li získat více informací, navštivte webové stránky Severského filmového klubu nebo jeho profil na Facebooku.

Spustit audio