Po stopách Jakuba Jana Ryby

24. září 2022

Podzimní koncertní sezóna začala hezky zostra na festivalu Jakuba Jana Ryby. Festival se konal v kostele Povýšení sv. Kříže v Rožmitále pod Třemšínem a sbor se na tento náročný koncert připravoval vlastně skoro nejdéle ve své novodobé historii nejen pro svou obtížnost, ale dvakrát jej odložil Covid-19.

Úvodní skladba Jana Campana Vodňanského ihned zaplnila kostel tóny. Zajímavě zkomponovaná skladba Rorando coeli, kde kvartet sólistek odpovídal zbytku sboru, navodila velkolepou a slavnostní atmosféru.

V další části koncertu zazněly skladby Jana Nováka, Bohuslava Martinů a Karla Blažeje Kopřivy. Světová premiéra skladby Salve Regina v podání souboru  L'Armonia Terrena Ensemble byla krásným zpestřením koncertu. Posluchače potěšila přítomnost autora, který se ujal partu příčné flétny, jako sólistka se představila mezzosopranistka Jarmila Balážová.

Hlavní pozornost diváků však patřila  třem znovuobjeveným skladbám Jakuba Jana Ryby ze sbírky Rozličné nábožné zpěvy pro začátečníky provedené pěveckým sborem a sólistkami. Chvíli to v kostele znělo a vypadalo jako za dob Jakuba Jana Ryby, kdo zavřel oči, ten si mohl představovat mistra v dobách, kdy zde vedl kostelní sbor.

 

V závěru bohatého koncertního programu zaznělo Magnificat Františka Gregora Emmerta; dvanáctiminutová skladba zkomponovaná téměř celá accapella se sólistkami Zuzanou Čurmovou a Jarmilou Balážovou. Koncert měl velký úspěch a diváci odměnili sbor dlouhým potleskem.

Spustit audio