Po těžké nemoci zemřel herec Vladimír Dlouhý

21. červen 2010

Po těžké nemoci zemřel včera herec Vladimír Dlouhý. Bylo mu 52 let. Už delší dobu bojoval s rakovinou, které nakonec podlehl. Přesto do poslední chvíle pracoval.

Herectví vystudoval na konzervatoři v Praze, poté působil například v Divadle Na Zábradlí nebo v Divadle na Vinohradech. Během své kariéry ztvárnil stovky divadelních a filmových rolí. Účinkoval například ve filmech Už zase skáču přes kaluže, Báječná léta pod psa nebo Hlídač č. 47, za který získal Českého lva.

Vladimír Dlouhý strávil před kamerou 40 let. Ještě letos v srpnu budou mít diváci možnost vidět ho v poslední roli ve filmu Kajínek. Vladimír Dlouhý byl ale i nezapomenutelný dabér. Jeho hlasem mluvili Tom Hanks, Kevin Costner nebo Christopher Reeve.

Na Vladimíra Dlouhého vzpomíná jeho herecký kolega, umělecký šéf Divadla na Vinohradech Martin Stropnický: „Já samozřejmě vím, že Mirek Dlouhý byl už delší dobu nemocný a nebyl na tom se zdravím nějak valně dá se říct už roky.“

„Je to určitě jeden z nejlepších herců mé generace, pokud ne ten nejlepší. Je to velká škoda,“ řekl Radiožurnálu Stropnický.

Spustit audio