Podívejte se v příštích dnech na jehnědy

25. únor 2005

Jen se na ně podívejte, jak se pohupují ve větru. Modlící mlýnky našich strání a lesů - a pro nás, obyvatele měst, i parků.

Jak krásně to ti Tibeťané vymysleli: jen trochu zdvihnete ruku a už himálajský větřík vytahuje z modlícího mlýnku stuhu, ta se třepetá a modlí. Za vás i všechno kolem. A vy máte ruce i hlavu volné a můžete se jen dívat a obdivovat. Přesně tohle mě napadá každé jaro, když jdu ulicí Na Albertově a procházím naší botanickou zahradou. V posledních letech, rok co rok, to nevydrží turecké lísky. Jednoho dne se jim začnou nápadně prodlužovat jehnědy a za pár dnů už se z nich práší, jako když se chumelí. A ono někdy i může, ale lískám to nevadí.

A tak bych vás dnes rád poslal zase za humna, abyste se podívali na ten malý zázrak přírody, na jehnědy. Kdepak drahé orchideje, vzácné kamélie, exotické strelície! Jehnědy a trávy, to je pravý zázrak. Orchideje, kamélie a strelície - to je něco jako dámy vycházející z kosmetického salonu. Ale jehnědy a klasy - to jsou ty poctivé, upracované ženské, čisté a průzračné jako studánky. Dokonale si je příroda vymyslela: kdepak, spoléhat se na různé opylovače. Jedni ještě spokojení spí v kuklách, jiní se hřejí v teple rodného úlu. Ale ještě je tu třetí, neviditelná síla, která má zelenou i v lese, který ještě dlouho zelený nebude. Vítr. Vítr, vlající tibetskými modlícími mlýnky a pohupující jehnědami našich dřevin. V prvním případě pomáhá zajistit věčnou blaženost, v druhém třeba plné břicho lískových oříšků.

Jděte tedy - ne k šípku, ale k lísce a všem dalším, jehnědami opatřeným stromům. Pozorně si je zblízka prohlédněte, je v nich stejné množství krásy jako v exotické strelícii.

Spustit audio