Podpora prevence? Finančními bonusy, říká lékař. To jen prohloubí obtíže nejzranitelnějších pacientů, oponuje expert

8. leden 2024

Ministerstvo zdravotnictví finalizuje návrh na zavedení bonusů pro občany, kteří se starají o své zdraví. Finanční odměny by mohly motivovat k využívání preventivní péče, a tím i k úsporám ve zdravotnictví nebo prodloužení délky života. Kritici ale upozorňují, že návrh by mohl ještě více prohloubit nerovnost v přístupu k lékařské péči a znevýhodnit nejchudší pacienty.

„Pro většinu z nás není náhoda, jestli budeme zdraví, ale je to výsledek našeho chování. Zdraví si vážíme, ale musíme se o něj starat sami,“ vysvětluje důležitost prevence Pavel Hroboň, lékař a člen Národní ekonomické rady vlády. „Dneska chodí pravidelně na preventivní prohlídky k praktickému lékaři zhruba 40 procent dospělé populace. Čili je to plošný problém.“

Čtěte také

Jeho podstata ale neleží pouze na straně pacientů. „Myslím si, že ve velkých debatách o českém zdravotnictví někdy házíme hodně zodpovědnosti na pacienty, ale už méně kriticky se díváme na efektivitu zdravotního systému samotného,“ oponuje Jakub Hlávka, ředitel Institutu pro zdravotní ekonomii na Masarykově univerzitě.

Návrh ministerstva počítá se zavedením programu bonusů podobně, jak je již nyní nabízejí některé pojišťovny. „Nad rámec toho, co je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, mají zdravotní pojišťovny tzv. programy prevence, kdy hradí buď péči, která jinak není hrazená, anebo třeba pohybové aktivity,“ popisuje Hroboň.

Nově by podle něj tyto služby měly být podmíněny absolvováním preventivních prohlídek nebo doporučených screeningů.

Čtěte také

„Nejsem si jist, jestli od toho můžeme čekat zásadní zvýšení kvality, dostupnosti nebo péče samotné, protože v české populaci máme mnoho chroniků,“ oponuje Hlávka. Finanční odměna pacientům navíc podle něj nevyřeší faktory ovlivňující nízký zájem o prevenci.

„PAQ Research dělal anketu, proč lidé nechodí na preventivní prohlídky, a překážek je tam daleko více. Často je to proto, že lékař jim nenabízí prohlídku ve správný čas,“ podotýká Hlávka.

Nejchudší jsou nejzranitelnější

Dalším problémem může být dlouhodobý nedostatek praktických lékařů, který v některých oblastech komplikuje přístup k lékařské péči.

„Nesouhlasil bych, že je dneska větší překážkou přístupu k preventivním prohlídkám počet praktických lékařů než odhodlání lidí na ně chodit. Z velkých čísel, které jsou dispozice, je celkem jasné, že tomu tak není,“ nesouhlasí Hroboň. „Skutečně musíme udělat celou řadu jiných věcí, ale nesouhlasil bych s tím, že máme nejdřív řešit jiné věci a bonusy nechat na později.“

Čtěte také

Zavedení finanční motivace je podle něj investicí do budoucna. Větší důraz na prevenci by totiž mohl ulevit systému výhledově zatíženému stárnutím populace.

Nástrojů, jak podpořit prevenci, máme více. „Není to jenom otázka bonusu a malusů,“ připomíná Hlávka a upozorňuje na možná rizika. „Mohlo by se stát, že pomůže těm, kteří už jsou v současném systému zapojeni, mají zaregistrovaného praktického lékaře, žijí ve větším městě, jsou vzdělanější, informovanější. Transfer finančního typu přijde k těm, kteří jsou v systému v menší nevýhodě.“

Naopak k lidem vyloučeným ze zdravotního systému by se žádné bonusy nedostaly, což by prohloubilo jejich obtíže při vyhledávání péče. Zároveň by nedošlo k žádným velkým úsporám, protože nejzranitelnější jsou ti nejchudší.

Čtěte také

„Pojďme nejprve řešit velký problém: existuje velká část obyvatelstva, která nemá žádné specifické problémy v přístupu, ale buď nejsou informováni, nebo dostatečně motivováni k tomu, aby preventivní nabídky využili,“ apeluje Hroboň.

„Souhlasím, že menší, okrajovější skupiny, které potřebují speciální pomoc, nesmí být zapomenuty. Ale v okamžiku, kdy máme plošný problém, nemůžeme řešit menší skupiny.“

K zavedení bonusů je navíc podle něj vhodná doba nejen tím, jak se téma uchytilo ve společenské diskusi. „Byl bych nerad, abychom promeškali současnou příležitost, kdy se začalo mluvit o zapojení pacienta do řešení problému,“ uzavírá Hroboň. „Nevidím bonusy jako samospasitelnou záležitost, ale jako jednoznačně pozitivní záležitost, která začíná být řešena.“

Více podrobností o zavedení bonusů, podpoře preventivní péče i nástrojích na zvýšení efektivity zdravotního systému si můžete poslechnout v záznamu celé diskuse. Moderuje Karolína Koubová.

Spustit audio

Související