Podzim s Vojckem v Semilech

21. říjen 2009

Projekt Podzim s Vojckem přenesl studenty semilského gymnázia do světa německého autora 19. století Georga Buchnera. Studenti, kteří již shlédli snímek Wernera Herzoga Woyzeck z roku 1979 s Klausem Kinskim v hlavní roli, mohli srovnávat toto zpracování s podobou rozhlasovou. 20. října jsme jim v rámci projektu Rozhlasové hry živě prezentovali rozhlasovou adaptaci v režii Aleše Vrzáka.

Tato adaptace před nedávnem získala významné ocenění - 2. místo na Prix Italia v Turíně. Byla tedy filmovému zpracování důstojným protihráčem. Studenti se ještě chystají do pražského Divadla na Vinohradech, kde je Vojcek právě nastudován v režii Daniela Špinara. Mohou tedy srovnávat. Uvidíme, jak takové srovnání pro rozhlas dopadne. Zatím, po absolvování dvou částí "trilogie" jednoznačně zvítězilo zpracování rozhlasové. Studenti ocenili prostor pro fantazii, který jim rozhlas dopřává.

Přestože je Vojcek dílo těžké a depresivní, následná debata po poslechu se nesla i ve veselém duchu. Studenti srovnávali, jak na ně jednotlivá zpracování působí, snažili se proniknout do podstaty postavy Vojcka i jeho družky, kterou v závěru zabije. Jednomyslně odsuzovali záporné postavy hejtmana i doktora. Taková živá debata a zájem ze strany mladých lidí je vždy příjemná. Největší poděkování patří řediteli Gymnázia I. Olbrachta v Semilech Jindřichu Vojtovi a češtináři Petru Pýchovi, kteří se o zajímavé projekty gymnázia starají.

Spustit audio