Pohled z Černé věže. Povídka o procházce rodným městem a hledání síly na boj s těžkou nemocí

26. červen 2022

V kulisách Českých Budějovic se odehrává povídka místní spisovatelky Hanky Hosnedlové. Vypráví o ženě, která se právě dozvěděla, že je těžce nemocná. Zatímco se prochází svým rodným městem, přemýšlí, jak se k nečekané životní komplikaci postavit.

Čte: Daniela Bambasová
Napsala: Hanka Hosnedlová
Dramaturgie: Martina Toušková
Zvukový mistr: Michal Kolář
Režie: Martina Schlegelová
Natočeno: v českobudějovickém rozhlasovém studiu v roce 2022

Pohled z Černé věže vyšel v almanachu Budějovické povídky vydaném v roce 2016 při příležitosti 750. výročí založení města. Všechny povídky, jejichž autory jsou členové Jihočeského klubu spisovatelů, mají jedno společné téma – České Budějovice.

Pro Český rozhlas text načetla v režii Martiny Schlegelové herečka Jihočeského divadla Daniela Bambasová. Jeho autorka Hanka Hosnedlová oslavila ve středu 22. června 75. narozeniny.

Lucie se otřásla, jako by chtěla ze sebe setřást pavučinová vlákna připomínek minulosti, a pomalu se ploužila sluncem zalitou ulicí s mrkajícími svůdnými oky výloh. Přes zelenou plochu parčíku zaletěl její pohled k nepříliš vzhledné budově v pozadí. První panelák v Českých Budějovicích! Nebo spíš pokus o panelák – však se také jmenoval Experiment. V jeho útrobách se kdysi skrývala Kavárna mladých – lákavý magnet pro tehdejší teenagery, ale i pro začínající muzikanty, výtvarníky nebo literáty, diskusní fórum pro spoustu ulítlých nápadů a snů. A také občasné útočiště pro ni a spolužačku Irenu z gymnázia, když se chtěly „ulejt“ ze školy. Stejně po ruce jako další Kavárna mladých v patře někdejšího hotelu Savoy na nábřeží Malše, kde spolehlivě nacházely obvyklý hlouček přátel z řad vrstevníků. Mimoděk si při těch vyvolávaných obrázcích z let dávno zapadlých povzdychla – bože, jak je tohle už dávno...

Hanka Hosnedlová, novinářka, spisovatelka, celoživotní trampka a také velká cestovatelka, se narodila v roce 1947 v Českých Budějovicích. A po celý svůj dosavadní život – s výjimkou pětileté epizody v Plzni – ve městě na soutoku Malše a Vltavy také žije.

Psát prý toužila odmalička. Začínala na základní škole příspěvky do Mateřídoušky nebo Ohníčku, na gymnáziu přispívala do školního časopisu a svoji novinářskou kariéru začala v západních Čechách například psaním do Večerní Plzně.

Čtěte také

Protože v srpnu 1968 veřejně nesouhlasila se vstupem vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa, dostala coby mladá novinářka stopku. Zažila tedy dobu bez zaměstnání, později pracovala ve výkupu lahví, jako prodavačka, reklamní textařka nebo inspektorka v Klenotech.

Psaní se ale nezřekla ani v době plné zákazů. Už od mládí je zapálenou trampkou, její texty tedy v období normalizace vydával například trampský samizdat. Hned v roce 1990 se vrátila k novinařině. Na kontě má řadu především povídkových knížek a cestopisů. Byla dlouholetou předsedkyní Jihočeského klubu Obce spisovatelů.

Hanka Hosnedlová je dlouhá léta vášnivou cestovatelkou. Kromě evropských zemí navštívila Spojené státy, Kanadu, Mexiko, Jižní Ameriku, Indii nebo Austrálii a Nový Zéland. Po celém světě má přátele z trampingu, kterých si velmi váží a je s nimi stále v kontaktu.

Spustit audio

Související