Jakub Arbes: Spekulanti. Příběh o dvou mužích, kteří byli nejdříve chudí, pak bohatí a pak…

14. duben 2024

Bartoloměj Hrášek byl dodavatelem staviva, Michal Stejskal obchodníkem s dřívím. Do krajského města se přistěhovali zhruba ve stejný čas. Neznali se, potkali se teprve po několika letech…

Čte: Martin Hruška
Napsal: Jakub Arbes
Zvukový mistr: Michal Kolář
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: v roce 2006

Spekulanti jsou příběhem o dvou nenápadných mužích, kteří byli nejdříve chudí. Časem se z nich stali nejbohatší a nejváženější lidé ve městě, jenže pak… Povídku Jakubu Arbese si poslechněte v rozhlasovém zpracování.

Byla natočena ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice v roce 2006. Text načetl tehdejší herec Jihočeského divadla Martin Hruška.

Jakub Arbes

Spisovatel a novinář Jakub Arbes se narodil v roce 1840 v Praze na Smíchově do chudých poměrů. Měl se vyučit obuvníkem, ale protože měl vynikající prospěch, rodiče ho poslali na studia.

Začínal na nižší reálce u svatého Jakuba, kde se seznámil s později známým a uznávaným spisovatelem Juliem Zeyerem. Dále pokračoval na novoměstské vyšší německé reálce v Mikulandské ulici, kde ho češtinu učil Jan Neruda, který se stal jeho velkým vzorem a později i přítelem.

Jakub Arbes

Jako novinář začínal roku 1867 v redakci časopisu Hlas, později se stal odpovědným redaktorem Národních listů. Za své články a vedení Národních listů byl v polovině 70. let německou porotou odsouzen na patnáct měsíců, které strávil ve vězení v České Lípě. Spolu s Mikolášem Alšem vydával satirický časopis Šotek.

V letech 1876 až 1879 působil jako dramaturg Prozatímního divadla.

Jako spisovatel volil náměty ze současného pražského života. „Vymyslel“ nový literární útvar – romaneto, delší povídku s dobrodružným, napínavým dějem, v níž se objevují neobvyklé jevy, záhady, pro které se nakonec najde racionální vysvětlení.

Jakub Arbes zemřel 8. dubna 1914 v Praze, pohřben je na smíchovských Malvazinkách.

Spustit audio

Související