Stíny jara. Příběh o nevyzpytatelné lásce a jarní přírodě od autora slavného románu Milenec lady Chatterleyové

7. duben 2024

Povídka Davida Herberta Lawrence vypráví o dvou mužích a jejich lásce k jedné ženě. Ti dva se neznali, potkali se náhodou na procházce v lese…

Čte: Pavel Soukup
Napsal: D. H. Lawrence
Dramaturgie: Dagmar Jaklová-Oravová
Překlad: Martin Hilský
Zvukový mistr: Roman Špála
Režie: Jana Bezdíčková
Natočeno: v roce 1991

Anglický spisovatel přelomu 19. a 20. století je známý hlavně díky románu Milenec lady Chatterleyové. V jeho povídce Stíny jara hraje hlavní roli nevyzpytatelná láska a také probouzející se jarní příroda plná rozkvetlých petrklíčů a pučících jív.

Rozhlasovou podobu v českém překladu dostal příběh v roce 1991. Text načetl herec Pavel Soukup.

David Herbert Lawrence

David Herbert Lawrence se narodil roku 1885 v Eastwoodu do rodiny horníka. Pracoval ve firmě na chirurgické nástroje, později se živil jako učitel.

První román Bílý páv vydal v roce 1911. V autobiografickém románu Synové a milenci (1913) zachytil vztah se svojí puritánskou matkou. To už byl spisovatelem na plný úvazek.

Spisovatel David Herbert Lawrence

V roce 1914 se oženil se svojí osudovou ženou, o šest let starší, rozvedenou Friedou Weekleyovou. Během první světové války byli manželé kvůli antimilitaristickým názorům a ženině německému původu podezíráni ze špionáže. Byli neustále pod policejním dohledem, šikanováni a žili téměř v bídě.

Po válce opustili Anglii a cestovali nejprve po Evropě, později po Austrálii a Americe. O svých cestách psal D. H. Lawrence pravidelně reportáže. Na jaře 1925 onemocněl tuberkulózou a postihl ho těžký záchvat malárie.

Manželé se vrátili do Evropy a usadili se v Itálii. Tam Lawrence v roce 1928 dokončil svůj nejznámější a také nejkontroverznější román Milenec lady Chatterleyové, příběh o milostném vztahu mezi anglickou šlechtičnou a hajným, v němž otevřeně popisuje jeho sexuální stránku.

Kniha byla soukromě vydána v Itálii a také v Americe, tam ovšem v upravené a silně zredukované podobě. Vyvolala velký rozruch, pobouření a byla označována za nemravnou až pornografickou. V Anglii mohl být původní text zveřejněn až v roce 1960.

D. H. Lawrence – autor řady románů, povídek, básní, divadelních her, reportáží a esejí - zemřel v březnu 1930 na tuberkulózu, bylo mu pouhých pětačtyřicet let.

Spustit audio

Související