Tereza Dobiášová: Panenka od Nicova. Hledání shozeného jeleního paroží i sebe sama vrcholí na Velký pátek

31. březen 2024

Mladá žena se toulá jarní Šumavou, od Nicova směrem na Královský kámen. Jde pomalu, užívá si ten vzácný čas, kdy nemusí mluvit, nikoho poslouchat, nikam běžet… A pak ji uvidí – hlavičku Panenky Marie pohozenou v borůvčí…

Čte: Natálie Drabiščáková
Napsala: Tereza Dobiášová
Dramaturgie: Martina Toušková
Zvukový mistr: Michal Kolář
Režie: Martina Schlegelová
Premiéra: 31. 3. 2024

Panenka od Nicova je příběhem o hledání shozeného jeleního paroží i sebe sama, který vrcholí na Velký pátek. Autobiografickou povídku napsala spisovatelka, kurátorka a kulturní manažerka Tereza Dobiášová v roce 2023 přímo pro Český rozhlas České Budějovice.

„Ten příběh se mi prostě stal, našel si mě a použil mě, jak mě potřeboval. Nemusela jsem jej hledat. Vyloupl se zcela přirozeně z toho, co jsem právě žila a jak, a tak jsem ho prostě jen napsala – co nejupřímněji a nejpokorněji. Nevím, co jím Šumava vlastně zamýšlela, ale měla jsem pocit, že skrz to, co se stalo a co jsem musela udělat, mi něco říká, ale zároveň že i ona sama něco potřebuje. K Šumavě, k velké živé bytosti, s níž se postupně sžívám, kterou postupně poznávám, jak na ní posledních pět let částečně pracuju a žiju, mám respekt. Ukazuje mi totiž někdy věci, které bych se nikde jinde nenaučila,“ říká autorka.

Povídku uvádíme v premiéře. Ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice text načetla herečka Jihočeského divadla Natálie Drabiščáková.

Tereza Dobiášová

Spisovatelka, režisérka, dramaturgyně, kurátorka a kulturní manažerka Tereza Dobiášová (1981) pochází z Českých Budějovic. Střední školu už vystudovala v Praze, stejně jako dramaturgii na DAMU.

V letech 2006 až 2007 krátce působila jako dramaturgyně Jihočeského divadla. Poté v rodném městě založila občanské sdružení Barevný děti, jehož cílem bylo napomoci sociální integraci cizinců skrz divadelní a další umělecké formy.

Tereza Dobiášová

Od roku 2008 do roku 2012 tu režírovala, psala a někdy i hrála. Zároveň jako autorka, literární recenzentka a dramaturgyně externě spolupracovala s Českým rozhlasem.

Od roku 2012 byla pět let ředitelkou písecké Sladovny, kterou se jí podařilo transformovat na celoevropsky uznávanou kulturní instituci se zaměřením na děti a jejich dospělé.

Rodinám s dětmi se v oblasti kultury věnuje i nadále: nejprve pod hlavičkou Hands On! International Association of Children Museums, ve vlastní organizaci UUUl anebo v platformě pro kreativní učení uMĚNÍM, které předsedá.

V roce 2021 Tereze Dobiášové vyšel první román Tajemství. Za neskutečný příběh o Anežce České získala v následujícím roce Dilia Literu za debut roku. V témže roce vydala svůj druhý román Tisíc let samoty, v němž se také obrací do dávné české historie. Vypráví příběh o konci mytického věku, kdy vládly ženy, o době, kdy se rodí nový svět – takový, jaký ho známe.

V současnosti působí Tereza Dobiášová hlavně jako kurátorka, autorka a také matka dvou dcer – chvíli v Praze, chvíli na Šumavě.

Spustit audio

Související