Poslední aristokratka. Humorné vyprávění o návratu potomků moravského šlechtického rodu z Ameriky na restituovaný zámek

29. březen 2024

František Antonín hrabě Kostka z Kostky je potomek moravského šlechtického rodu žijící momentálně v New Yorku. Po pádu komunistického režimu se s americkou manželkou Vivien a dcerou Marií vrací do domoviny svých předků, aby převzal rodové sídlo. Kromě zámku „zdědí“ hraběcí rodina i nějaký ten personál, který je – každý zvlášť – dost svůj. Vše glosuje nejmladší členka rodu, devatenáctiletá Marie Kostková z Kostky, v rodové historii v pořadí III.

Čte: Vendula Fialová
Připravili: Miroslav Kobza, Jan Sulovský
Napsal: Evžen Boček
Zvuková spolupráce: Zdeněk Prchlík
Hudba: Antonín Schindler
Režie: Tomáš Soldán
Natočeno: v roce 2013

Humorné vyprávění o návratu potomků starého šlechtického rodu z New Yorku až kamsi na Moravu na restituovaný zámek napsal kastelán a spisovatel Evžen Boček.

Poslední aristokratka vyšla poprvé v roce 2012. Hned v následujícím roce podle ní byla natočena osmidílná rozhlasová četba.

Následovala divadelní Poslední aristokratka, kterou ve hře Arnošta Goldflama v pražském Divadle Na Jezerce ztvárnila Anna Polívková. V roce 2019 pak režisér Jiří Vejdělek podle humoristické knihy Evžena Bočka natočil stejnojmenný film, v němž se v hlavních rolích představili Hynek Čermák, Tatiana Dyková a Yvona Stolařová.

Evžen Boček

Evžen Boček (1966) pracuje od roku 1992 jako kastelán na barokním zámku Milotice na Hodonínsku. Svou první knihu Deník kastelána vydal v roce 1999 pod pseudonymem Jan Bittner.

Evžen Boček

Druhá kniha Poslední aristokratka, která vyšla v roce 2012, už byla podepsána jeho jménem. Získal za ni Cenu Miloslava Švandrlíka za nejlepší humoristickou knihu roku.

Knížka se líbila i čtenářům, takže následovaly další „Aristokratky“ – Aristokratka ve varu (2013), Aristokratka na koni (2016), Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka (2018), Aristokratka u královského dvora (2020) a Aristokratka pod palbou lásky (2022).

Píšící kastelán Evžen Boček, který chodí velmi brzy spát, brzy vstává, stresuje ho cestování a cizí prostředí a nepoužívá sociální sítě, se nechal slyšet, že s „Aristokratkou“ víceméně končí. Plánuje prý ještě jakýsi nultý díl neboli prolog neboli prequel s pracovním názvem Aristokratka v Československu, který se odehrává v roce 1983 a je psán úplně jiným stylem. A pak už snad jenom Aristokratka na smrtelné posteli...

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.