Moderní komedie. Pokračování slavné Ságy rodu Forsytů v podání českých hereckých hvězd

19. březen 2024

Fleur je mladá a půvabná žena, dcera starého Soamese Forsyta. Vdá se za Michaela Monta, který ji sice miluje, ale zřejmě byl jenom mužem z nouze. Její srdce patřilo jinému, jehož jí rodina zapověděla. Píší se 20. léta 20. století, je krátce po první světové válce a svět je jiný, než býval za dob královny Viktorie.

Účinkují: Viktor Preiss, František Němec, Dana Černá, David Matásek, Vladimír Brabec, Otakar Brousek mladší, David Novotný, Jiří Langmajer, Simona Stašová, Vilma Cibulková, Martina Hudečková, Miroslav Táborský a další
Připravil: František Pavlíček
Napsal: John Galsworthy
Dramaturgie: Jana Weberová
Překlad: Zdeněk Urbánek
Zvukový mistr: Milan Křivohlavý
Zvuková spolupráce: Gabriel Gössel
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: v roce 2003

Mladí tak nějak nevědí, co se životem, žijí ze dne na den, bez jasné vize, pachtí se po požitcích, lační po všech novotách, na děti moc nespěchají… myslí si staří a vážení. Kolem se politikaří, prohlubují se sociální rozdíly. Starý svět forsytovských hodnot se rozpadá, rodí se jiný, který své hodnoty teprve hledá…

Románová trilogie Moderní komedie je pokračováním slavné Ságy rodu Forsytů Johna Galsworthyho. Vyšla souhrnně poprvé v roce 1928. Skládá se ze tří románů a dvou takzvaných meziher – Bílá opice (román), Tiché vábení (povídka), Stříbrná lžička (román), Kolemjdoucí (povídka) a Labutí píseň (román).

Dvanáctidílná rozhlasová dramatizace byla natočena v roce 2003. Účinkují Viktor Preiss, František Němec, Dana Černá, Vladimír Brabec, Jiří Langmajer, David Matásek, Simona Stašová, Vilma Cibulková a další.

John Galsworthy

Anglický prozaik a dramatik, nositel Nobelovy ceny za literaturu John Galsworthy se narodil v roce 1867 do zámožné středostavovské rodiny. Vystudoval práva, ale místo advokátní praxe raději s otcovou finanční podporou procestoval svět.

Po otcově smrti zdědil majetek, díky němuž byl finančně zajištěn a mohl se věnovat pouze literatuře. Debutoval v roce 1897 povídkovým souborem Ze čtyř stran světa, brzy nato vydal své první dva nepříliš úspěšné romány.

John Galsworthy

Teprve třetí román Ostrov pokrytců z roku 1904, v němž satiricky zobrazil život vysoké anglické společnosti a odsoudil přežívající kastovní systém, mu přinesl výraznější úspěch. První čtyři knihy vydal pod pseudonymem John Sinjohn.

Pod svým vlastním jménem pak vydal další romány o životě anglické aristokracie. Nejznámější je jeho románová trilogie Sága rodu Forsytů, kterou tvoří romány Vlastník, V pasti a K pronajmutí. Díky ní se John Galsworthy zařadil mezi nejúspěšnější anglické spisovatele své doby.

Sága rodu Forsytů je rozsáhlá kronika, která líčí osudy tří generací anglického patricijského rodu od roku 1886 až do počátku dvacátých let 20. století. Vznikala téměř šestnáct let a kompletně byla poprvé vydána v roce 1922.

Na Ságu rodu Forsytů navázala další trilogie Moderní komedie. Rozsáhlé vyprávění na forsytovské téma končí trilogií Konec kapitoly z let 1931 až 1933.

Především za dokonalé vypravěčské umění Ságy rodu Forsytů získal John Galsworthy v roce 1932 Nobelovu cenu za literaturu. Slavnostního předání ceny se už kvůli nemoci nemohl zúčastnit. Zemřel v lednu 1933 v Londýně.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.