Péťův večer. Úsměvný příběh o tom, že i dospělí si rádi hrají „na schovávanou“

25. únor 2024

Péťa je malý kluk, který tráví večer s kuchařkou a chůvou, protože rodiče odešli do divadla. Asi by měl už dávno spát, ale ještě hraje s kuchařčinou dcerou na schovávanou. Najednou se zcela nečekaně objeví doma maminka. Ale není sama… Že by si taky hrála na schovávanou?

Čte: Taťjana Medvecká
Napsal: Michail Alexejevič Kuzmin
Dramaturgie: Miroslav Staněk, Dagmar Jaklová-Olivová
Překlad: Miroslav Staněk
Zvukový mistr: Jan Čeněk
Režie: Jana Bezdíčková a Soňa Kuhnová
Natočeno: v roce 1998

Úsměvný příběh napsal ruský spisovatel přelomu 19. a 20. století Michail Alexejevič Kuzmin. Povídka Péťův večer vyšla v roce 1915.

V češtině je například součástí povídkové antologie s názvem Vlkodlaci – tajemné povídky autorů Stříbrného věku.

Rozhlasové zpracování pochází z roku 1998. Příběh čte herečka Taťjana Medvecká.

Michail Alexejevič Kuzmin

Ruský básník, prozaik, dramatik, překladatel, kritik a hudební skladatel Michail Alexejevič Kuzmin se narodil v roce 1875 do šlechtické rodiny v Jaroslavli. Patří mezi umělce takzvaného „stříbrného věku“.

Na petrohradské konzervatoři studoval kompozici, kvůli nemoci však studia nedokončil. V 90. letech podnikl několik cest do zahraničí, poznal Itálii a Egypt. Intenzivně pěstoval kult antiky, italské a francouzské kultury 18. století, rokoka a Mozarta, překládal Shakespeara a Boccaccia. Komponoval opery, balety, hudbu k divadelním inscenacím.

Publikovat začal relativně pozdě, až ve 32 letech. Ovšem ihned se stal známým díky autobiografické homosexuální povídce Křídla (1906), která je dodnes považována za jedinečný klasický text ruské literatury na téma homosexuální lásky.

O dva roky později vydal svoji první sbírku básní Sítě. Následovaly další. Psal povídky, romány a dramata. Zemřel v roce 1936 v Leningradu na zápal plic.

Spustit audio

Související