Poprvé v historii vede budějovické volejbalisty zahraniční trenér, v týmu jsou hráči osmi národností

7. září 2023 08:51

Volejbalový klub Jihostroj České Budějovice udělal v létě výrazné změny. Opory, jako třeba Martin Kryštof, odešly. Přišli cizinci, včetně trenéra. Polák Andrzej Kowal povede tým, který tvoří hráči celkem osmi národností. V pátek v 11.30 hodin čeká Jihočechy v domácí hale první přípravný zápas proti Příbrami.

Na tréninku probíhá komunikace výhradně v angličtině. Trenér Andrzej Kowal vlastně jinou variantu nechce. „Dost slov je podobných, když mezi sebou hráči mluví česky, rozumím jim, hodně slov pochopím, ale tady je jasně prvním jazykem angličtina. V týmu je hodně zahraničních hráčů, proto musíme mluvit jednou řečí, moc jazyků míchat nemůžeme, to by byla katastrofa,“ vysvětluje.

Dvaapadesátiletý Andrzej Kowal je prvním zahraničním trenérem Jihostroje České Budějovice. Vybudoval si skvělou reputaci v rodném Polsku, kde získal třikrát mistrovský titul a stříbro v Lize mistrů s Rzeszówem. Vedl také polský národní tým.

„Věřím, že nás čekají dobré časy, ne mě osobně, ale hráče, fanoušky, všechny, kdo podporují tento tým. Máme nový tým, potřebujeme čas pro zlepšování a čas na práci, ale doufám, že to bude velmi dobrá sezóna,“ komentuje.

V českobudějovickém kádru se vyměnilo celkem osm hráčů. „Tento tým má velký potenciál. Jaká bude jeho síla, to uvidíme po prvním zápase. Odstartujeme celou řadu přípravných utkání, v nich se ukáže úroveň týmu,“ říká trenér.

Čtěte také

Ambice Andrzeje Kowala jsou konkrétní. Do Budějovic, které v minulé sezoně prohrály finálovou sérii s pražskými Lvy, chce vrátit titul. „Samozřejmě, podle mě je ten potenciál opravdu veliký. Pokud ho naplníme na sto procent, můžeme být nejlepší, můžeme zvládnout cokoli,“ potvrzuje.

Dobrou zprávou pro polského trenéra je, že Jihostroj byl dodatečně zařazen přímo do skupinové fáze Ligy mistrů. Nejatraktivnějším soupeřem bude finalista této soutěže z uplynulé sezony Jastrzebski Wegiel. Druhým soupeřem Jihostroje bude SVG Lüneburg, který vybojoval bronzové medaile v německé Bundeslize. A jedno místo ve skupině D Ligy mistrů doplní vítěz kvalifikace.

„Celou dobu se ohromně těšíme na všechny soutěže, které bude Jihostroj hrát. Liga mistrů je nejlepší soutěž, pro nás i pro další kluby. Můžeme ukázat dobrou úroveň. Hráči budou nastupovat v nejlepší soutěži Evropy, v té úplně nejlepší lize, to je přeci velmi dobrá výzva,“ uzavírá Andrzej Kowal.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související