Populace tetřeva na Šumavě je podle ČIŽP ohrožena

6. září 2011

Česká inspekce životního prostředí zahájila správní řízení se Správou Národního parku Šumava kvůli ohrožení populace tetřeva hlušce. První podněty přišly od Hnutí Duha v květnu, kdy se kácelo kvůli kůrovci na Smrčině podle česko-rakouské dohody. V té době ptáci sedí na vejcích a vyvádějí mladé.

Postupně hnutí své podněty doplňovalo, přidal se například Okrašlovací spolek Zdíkovska, Česká společnost ornitologická, ale i jednotlivé fyzické osoby. Přibývaly také lokality, které ekologové zmiňovali.

Šetření dokončila Česká inspekce životního prostředí podle ředitele českobudějovického oblastního inspektorátu Vladimíra Jiráčka v srpnu: „V průběhu správního řízení budeme dokazovat, zda došlo k porušení ustanovení zákona o ochraně přírody a krajiny nebo zda Správa Národního parku Šumava postupovala v souladu se zákonem. Samozřejmě podněty směřovaly i na lokalitu Na Ztraceném, třeba Starobřeznická cesta nebo Jezerní hřbet. Inspekce si nechá zpracovat znalecké posudky, takže se řízení asi protáhne.“

V rámci zmíněného správního řízení bude inspekce prošetřovat i podněty, týkající se oprávněnosti používání biocidů proti kůrovci. Vzácných tetřevů žije na Šumavě podle Vladimíra Jiráčka 220 až 250. Při zjištění pochybení hrozí Správě parku finanční sankce do výše dvou milionů korun.

Mluvčí správy Pavel Pechoušek Českému rozhlasu k celé věci řekl: „O zahájení správního řízení víme a nyní ho studují naši odborní pracovníci. Vyjádříme se do 9. září, kdy nám vyprší zákonná lhůta, kterou nám Česká inspekce životního prostředí dala.“

Spustit audio