Pořadatelé moravskoslezské Ceny Jantar začali zveřejňovat nominace, ceremoniál bude v Pokladu

20. únor 2023

Na polovinu dubna chystají organizátoři další ročník vyhlašování moravskoslezských kulturních cen Jantar. Letos se slavnostní ceremoniál odehraje v Domě kultury Poklad. Známé už jsou první nominace.

V kterých kategoriích už je jasno ohledně nominací?

Ceny Jantar se udílí za to nejlepší, co se v kultuře v Moravskoslezském kraji vždy rok předtím odehrálo. Kategorií je celá řada – zahrnují divadlo od činohry přes muzikál, balet, operu. Hodnotí se taky populární hudba, klasická hudba, tzv. artificiální hudba, literatura, výtvarné umění. A také se rozdávají Ceny Jantar za celoživotní přínos. Tyto nominace ale pořadatelé tají vlastně do poslední chvíle.

Cen Jantar vždy k vítězům putují zhruba dvě desítky. Proto se tedy postupně zveřejňují nominace. My zatím známe ty za činoherní a muzikálové divadlo a nejnověji taky za výtvarné počiny.

Zastavme se u těch divadelních...

Těch je hodně, takže vyberu tři divadelní představení, která mají šanci získat titul inscenace roku. Je to Šikmý kostel podle románu Karin Lednické a v režii Radovana Lipuse, tady ho uvádí Těšínské divadlo. Nominace patří také Divadlu Petra Bezruče za inscenaci Shakespearovy hry Sen čarovné noci v režii Michala Háby a nominovaná je také komorní inscenace autorky a režisérky Terezy Agelové Dvě čárky, která vznikla v produkci spolku Jednou a která byla loni uvedena v premiéře v Divadle loutek Ostrava.

Jaké výtvarné počiny se v Moravskoslezském kraji povedly, tedy podle pořadatelů této soutěže?

Je to například tzv. mural čili umělecké dílo na zdi ve veřejném prostoru. A je to tedy ten, který je na ostravských Bazalech nad bývalým stadionem Bazaly. Pak je nominovaný také fotograf Michal Kalhous, výtvarnice Lenka Klodová a mladá sochařka Sabina Knetlová.

Spustit audio

Související